avatar_jelajelena

Sokovi

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 04:55:40 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

SOK OD GROŽĐA





Sastojci
grožđe
šećer
sok od limuna

Priprema
Grožđe oprati i dobro izgnječiti. Dobijenom soku dodati šećer, sok od limuna i staviti da se kuva. Kada tečnost provri kuvati još 10 min. i sipati u čiste sterilisane vruće flaše. Flaše zatvoriti hermetičkim zatvaračima, zaviti u kuhinjske krpe i staviti u vruću vodu da se kuvaju tj. sterilišu još 15 min. Izvaditi flaše, zamotati ih u deblju tkaninu i ostaviti da prenoće. Narednog dana ostaviti ih na tamnom mestu (podrum) da do upotrebe stoje.
P. S. Na 1 kg grožđa staviti 2 kašike šećera i 1 čajnu kašičicu soka od limuna. Po želji količina šećera može da se smanji i doda med. U tom slučaju je razmera 1 : 1. Kada se otvori flaša sa sokom tj. počne sa upotrebom soka, flašu čuvati u frižider.


SOK OD JABUKA I ŠARGAREPA





Sastojci
5 kg jabuka
2 kg šargarepe
4 kg šećera
100 g limuntusa

Priprema
Jabuke i šargarepu očistiti, iseckati na kriške i kolutove, naliti vodom da ogreznu i skuvati da omekšaju. Kad se masa malo prohladi, propustiti je kroz sokovnik, dodajući tečnost u kojoj se kuvalo. Trebalo bi da se dobije od 10 do 13 litara soka. Soku dodati šećer i limuntus i staviti ga da kratko prokuva. Vreo sok sipati u vrele, prethodno sterilisane flaše (u rerni, najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C). Flaše zatvoriti originalnim poklopcima (takođe sterilisanim) ili celofanom nakvasenim alkoholom, ušuškati u perje i ostaviti da se što duže hlade.


Sok od jagoda





Sastojci
5 kg jagoda
2-3 l vode
2-3 kg šećera
50 g limuntusa

Priprema
Jagode izgnječiti, dodati limuntus i vodu i ostaviti da stoje 24 sata. Sutradan propasirati kroz veću cediljku ili propustiti kroz sokovnik. Na 1 litar dobijenog soka dodati 0.5 kg šećera. Sok kratko treba prokuvati, skidajući penu koja se nakupi i sipati u vrele flaše koje ste sterilisali u rerni najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Flaše dobro ušuškati u perje i ostaviti da se sok lagano hladi.


SOK OD VIŠANJA





Sastojci
3 kg višanja
1 l vode
10 g limuntusa
šećer

Priprema
Pomešati višnje, limuntus i vodu i ostaviti da prenoći. Sutradan procediti kroz sokovnik, cedku ili gazu, zavisi šta imate. Na 1 l dobijenog soka dodati 0,5 kg šećera. Sok treba prokuvati, skidajući penu. Vruć sok sipati u vruće flaše prethodno sterilisane najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Flaše ušuškati u perje i ostaviti da se sok lagano hladi.


VITAMINSKI SOK





Sastojci za više od 10 porcija
1 kg jabuka
1 kg krušaka
1 kg dunja
1 kg šargarepe
5 limuntusa
2 kg šećera
voda

Priprema
Očistiti voće, iseći na kocke i staviti u ekspres lonac da se kuva. Kada je gotovo, propasirati. Dodati 12 l vode, limuntus i šećer. Prokuvati sve zajedno, sipati u čiste vruće flaše, pokriti ćebetom i ostaviti 24 časa. Po drugoj verziji recepta ne treba dodati 12 l vode, nego sa propasiranom kašom od voća samo dopuniti do 12 l, pa onda dodati šećer i 3-4 limuntusa, prokuvati i dalje isto.
Ukoliko se nema od svakog voća, može se praviti i od dve ili tri vrste.






Sastojci za 10 porcija
1 kg borovnica
1700 g šećera
2-3 limontusa
9 litara vode

Priprema
Istući borovnice, pokriti limontusom i šećerom. Ostaviti da stoji 24 sata i povremeno promiešati. Sutradan naliti šerpu sa 9 litara vode i prokuvati 5-10 minuta. Procjediti i nasuti u flaše.


Liker od zelenih oraha-orahovac



Od 12 do 15 zelenih oraha oprati i skinuti im peteljke, a zatim ih poredati na dno velike staklene tegle od 3l. Preko njih posuti 1kg kristal secera, 1 sipku vanile ( moze i vanilin secer u kesici) a po zelji i kora narandze. Usuti 1l rakije, lozovace ili kruskovace. Zatvoriti i staviti na suncano mesto da stoji mesec dana. Procediti i sipati u staklene flase.

Pice je ukusno a "nerodni lekar" preporucuje jednu casicu dnevno, pre dorucka za sve koji imaju probleme sa stitnom zlezdom.



         Odg: Sokovi od voca i povrca
« Odgovor #9 poslato: Март 09, 2010, 09:43:54 »   Citat Izmeni Ukloni Podeli temu

Sok od Maline





Potrebni sastojci:

5 g natrijum-benzoata
50 g limun
2,5 l voda
2,5 kg secer
5 kg maline

Tumačenje mjera
   



Priprema jela:

Maline treba da budu zrele, sveze i ciste. Dobro ih oprati i staviti u veci sud, pa dodati secer, vodu i limunsku kiselinu. Masa se zatim izmesa , sud pokrije i ostavi na hladnome mestu do 12 casova.

Tokom stajana masu treba ponekad promesati da se secer rastvori i sok ekstrahuje. Posle ovoga sva masa se procedi kroz gazu.

U procedeni sok staviti natrijum- benzoata i dobro izmesati i sok sipati u ciste flase.

Flase zatvoriti zatvaracem ili povezati celofanom. Sok se cuva na hladnom mestu. Za uspesnu pripremu ovoga soka, potrebno je najveca cistoca, kako voce, tako i posuda i ruku.


Sirovi sokovi - pripremaju se najcesce od mekog voca: malina, kupina, jagoda, visnja, ribizla.


Sirup od jagode

KLASIČAN
Sastojci za 3,5 l sirupa:
2 l prokuvane, hladne vode
2 kg sitno seckanih jagoda
1 kesica (20 g) Dr. Oetker limuntusa
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa 2:1
1 ½ kg šećera

Priprema:

Dobro pomešajte vodu sa jagodama i limuntusom i ostavite da odstoji preko noći u pokrivenom sudu. Procedite sok kroz gazu. Dodajte Džemfix 2:1 i šećer u sok od jagoda i povremeno mešajući stavite da provri.
Vreme kuvanja: oko 2 minuta
Vreo sok napunite u flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

DIJABETIČARI
Sastojci za 3,5 l sirupa:
2 l prokuvane, hladne vode
2 kg sitno seckanih jagoda
1 kesica (20 g) Dr. Oetker limuntusa
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa 3:1
1 ½ kg voćnog šećera

Priprema:

Dobro pomešajte vodu sa jagodama i limuntusom i ostavite da odstoji preko noći u pokrivenom sudu. Procedite sok kroz gazu. Dodajte Džemfix 3:1 i voćni šećer u sok od jagoda i povremeno mešajući stavite da provri.
Vreme kuvanja: oko 2 minuta
Vreo sok napunite u flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.




Sirup od borovnice

KLASIČAN
Sastojci za 2 l sirupa:
700 g borovnica
1 ¼ l vode
1 kesica (20 g) Dr. Oetker limuntusa
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa klasik 1:1
1 kg šećera

Priprema:

Prokuvajte vodu sa borovnicama i limuntusom, propasirajte i provucite sok kroz gazu. Pomešajte Džemfix 1:1 i šećer, dodajte u sok i stavite da se kuva. Kada provri kuvajte još oko 2 minuta
Vreo sok napunite u flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

DIJABETIČARI
Sastojci za 2 l sirupa:
700 g borovnica
1 ¼ l vode
1 kesica (20 g) Dr. Oetker limuntusa
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa klasik 1:1
1 kg voćnog šećera

Priprema:

Prokuvajte vodu sa borovnicama i limuntusom, propasirajte i provucite sok kroz gazu. Pomešajte Džemfix 1:1 i voćni šećer, dodajte u sok i stavite da se kuva. Kada provri kuvajte još oko 2 minuta
Vreo sok napunite u flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.


Sirup od kajsije


KLASIČAN
Sastojci za 2 l sirupa:
700 g očišćenih kajsija
1 ½ l vode
150 ml šeri brendija
1 kesica Dr. Oetker Limuntusa (20g)
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa Extra 2:1
800 g šećera

Priprema:

U velikom sudu prokuvajte kajsije sa vodom i limuntusom. Sklonite sa šporeta, ostavite da odstoji 2 minuta, pa sve ispasirajte i provucite kroz gazu. Pomešajte Džemfix 2:1 sa šećerom i stavite da se kuva, češće promešajte dok ne provri. Kuvajte 1 minut. Odmah nalijte vreo sok u pripremljene flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.


DIJABETIČARI
Sastojci za 2 l sirupa:
700 g očišćenih kajsija
1 ½ l vode
150 ml šeri brendija
1 kesica Dr. Oetker Limuntusa (20g)
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa Extra 2:1
800 g voćnog šećera

Priprema:

U velikom sudu prokuvajte kajsije sa vodom i limuntusom. Sklonite sa šporeta, ostavite da odstoji 2 minuta, pa sve ispasirajte i provucite kroz gazu. Pomešajte Džemfix 2:1 sa voćnim šećerom i stavite da se kuva, češće promešajte dok ne provri. Kuvajte 1 minut. Odmah nalijte vreo sok u pripremljene flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.



Sirup od maline

KLASIČAN
Sastojci za 2 l sirupa:
1 kg malina
1 ½ l vode
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa klasik 1:1
800 g šećera

Priprema:

Prokuvajte vodu sa malinama, propasirajte i provucite sok kroz gazu. Pomešajte Džemfix 1:1 i šećer, dodajte u sok i stavite da se kuva. Kada provri kuvajte još oko 2 minuta.
Vreo sok napunite u flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

DIJABETIČARI
Sastojci za 2 l sirupa:
1 kg malina
1 ½ l vode
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa extra 2:1
800 g voćnog šećera

Priprema:

Prokuvajte vodu sa malinama, propasirajte i provucite sok kroz gazu. Pomešajte Džemfix 2:1 i voćni šećer, dodajte u sok i stavite da se kuva. Kada provri kuvajte još oko 2 minuta.
Vreo sok napunite u flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.


Sirup od trešanja

KLASIČAN
Sastojci za 2,7 l sirupa:
1 kg očišćenih trešanja
10 kapi arome rum
sok od 2 limuna
1 ½ l vode
150 ml šeri brendija
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa Extra 2:1
1300 g šećera
2 puta na vrh noža Dr. Oetker konzervansa

Priprema:

U velikom sudu prokuvajte trešnje sa aromom, sokom od limuna, vodom i šerijem. Sve ispasirajte i provucite kroz gazu. Pomešajte Džemfix 2:1 sa šećerom i stavite da se kuva, češće promešajte dok ne provri. Kuvajte još 2 minuta. Dodajte konzervans, dobro promešajte i nalijte vreo sok u pripremljene flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.


DIJABETIČARI
Sastojci za 2,7 l sirupa:
1 kg očišćenih trešanja
10 kapi arome rum
sok od 2 limuna
1 ½ l vode
150 ml šeri brendija
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa Super 3:1
1 kg zaslađivača za dijabetičare (sorbita)
2 puta na vrh noža Dr. Oetker konzervansa

Priprema:

U velikom sudu prokuvajte trešnje sa aromom, sokom od limuna, vodom i šerijem. Sve ispasirajte i provucite kroz gazu. Pomešajte Džemfix 3:1 sa sorbitom i stavite da se kuva, češće promešajte dok ne provri. Kuvajte još 2 minuta. Dodajte konzervans, dobro promešajte i nalijte vreo sok u pripremljene flaše do vrha (najbolje flaše sa zatvaračem sa gumom). Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.


Sok od paradajza

Sastojci:
1 kg paradajza
½ l vode
sok od 2 pomorandže
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
2 kašičice sirćeta
1 kašičica Dr. Oetker konzervansa
malo seckanog peršuna (po želji)
malo seckane mirođije (po želji)

Priprema:

Paradajz operite i sitno iseckajte. Stavite paradajz u , dodajte vodu, ceđeni sok od pomorandže, so i šećer, dobro promešajte i stavite da se kuva. Kada provri kuvajte oko 10 minuta (dok se paradajz ne raskuva). Skinite sa šporeta i ostavite da stoji poklopljeno oko 5 minuta.

Sada paradajz izmiksajte ili ispasirajte i dobijenu smesu provucite kroz sito. Dobijeni sok ponovo stavite da se kuva, kada provri skinite sa šporeta, dodajte sirće i konzervans. Po želji sada možete da dodate i iseckani peršun i mirođiju. Dobro promešajte i odmah sipajte u pripremljene staklene flaše. Dobro ih zatvorite i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.

Facebook   Instagram   Tiktok