avatar_jelajelena

Tursije, salate,sve od paprike povrca.........i sl

Započeo jelajelena, Oktobar 30, 2010, 04:17:06 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Pikantne tikvice



Potrebno je:

4 kg tikvica
2 kg crvene paprike
10-12 čenova belog luka
2 l vode
0,5 l sirćeta
0,5 kg šećera
1 konzervans
Priprema:

Tikvice isecite na kolutove, a beli luk i papriku na tračice. Prokuvajte vodu sa sirćetom, šećerom i konzervansom, pa je ohladite. U tegle stavite povrće, zalijte hladnim prelivom, zatvorite i sterilišite 15 minuta.


Cvekla sa renom



Potrebno je:
2,5 kg cvekle
1 l sirćeta
2 l vode
350 g šećera
100 g soli
3 kašike rendanog rena
kim po ukusu
Priprema:
Cveklu skuvajte, ohladite, oljuštite i nasecite na kolutove. Sastojke za preliv skuvajte i ohladite. Zalijte cveklu i zatvorite tegle.


Krastavci u sirćetu



Potrebno je:
2 kg krastavaca
2 l vode
50 g soli
2,5 dl sirćeta
konzervans
beli luk
biber
Priprema:
Pomešajte vodu, so, sirće i konzervans u većoj šerpi, stavite krastavce, pritisnite tako da krastavci ostanu potopljeni i ostavite nedelju dana. Skinite penu, poređajte u tegle, zalijte presolcem i zatvorite tegle.


Mladi kukuruz za zimu



Potrebno je:
nekoliko manjih klipova mladog kukuruza
2 l vode
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
na vrh noža vinobrana
Priprema:
Kukuruz očistite od spoljnih listova i kuvajte pola sata. Kada je skuvan, ocedite ga, a kada se ohladi, stavite ga u veću čistu teglu tako da vrhovi budu gore. Nalijte teglu vodom do vrha, zatim tu vodu prespite u šerpu, dodajte so, šećer i vinobran, pa pustite da provri. Kukuruz prelijte vrelim presolcem, teglu zatvorite i pasterizujte oko 45 minuta.

jelajelena

Pikantni kečap



Potrebno je:
5 kg paradajza
0,5 kg šećera
250 g crnog luka
2,5 dl sirćeta
so
biber
aleva paprika po ukusu
3 kašike senfa
origano
nana
Priprema:
Paradajz oljuštite i sameljite, dodajte rendani crni luk i sve ostale sastojke osim sirćeta. Kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Pred kraj dodajte sirće, dokuvajte i vruće sipajte u vrele tegle.


Salata od šargarepe



Potrebno je:

2 kg šargarepe
4 poklopca esencije
200 ml ulja
200 g papričica - baburica
50 g soli
3-4 glavice belog luka
1 veza peršuna
1 kesica konzervansa
Priprema:

Papričice izbušiti i obariti na kraiko u slanoj i zakišeljenoj vodi. Šargarepu izrendati, sve ostale sastojke iseckati, izmešati i puniti tegle.

Baburice ređati po sredini tegle.


Cepkana paprika u dunsu



Potrebno je za 8 tegala od 1 l:

100 kom paprika
2 šoljice ulja
1 šolja vinskog sirćeta
2 kašike šećera
4-5 kašika soli
Priprema:

Paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semena, iscepkati i ostaviti u šerpu da prenoće i odpuste sok.

Izjutra dodati sve dodatke i staviti na šporet. Od momenta Ključanja da ključa 5 minuta. Vrelo sipati u zagrejane tegfe. Povezati i staviti u "dunst" 20 minuta.


PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM
Možete uzeti bilo koju vrstu paprike ali su svakako najlepše somborke, ali možete koristiti i babure i zelene šiljate paprike. Papriku dobro operite pa očistite kao za punjenje vodeći računa da odstranite sve semenke. Stavite ih u vanglu i prelijte proključalom vodom, neka tako odstoje. Kupus izribajte na rende ili isecite nožem na jako tanke rezance. Posolite i ostavite da odstoji dok ne pusti sok. Tada svaku papriku napunite dobro kupusom i tako ih slažite u teglu ili u posudu koju ste pripremili (glineni ćup ili plastično bure, kantu...) između paprika, po negde, zadenite po komadić rena. Kada složite papriku napravite presolac. Skuvajte vodu sa solju po ukusu, a kada se ohladi dodajte esenciju po ukusu. Presolcem nalijte papriku, ali je nemojte odmah čvrsto zatvarati jer paprika upija dosta tečnosti pa je potrebno povremeno dolivati presolac. Kad paprika više ne upija tečnost mozete čvrsto zatvoriti tegle (posudu sa paprikama).



KISELI KRASTAVCI


krastavci velicine 10-15 cm sa peteljkama
šaka seckane mirodije
nepuna kašika salicila
stipsa velicine kukuruznog zrna
15-20 zrna bibera
3 l vode
1 velika kašika soli
75 g sirćetne kiseline     

Krastavce dobro operite, osušite i složite ih u teglu od pet litara, dupke do vrha, tako da bude što manje vazduha u tegli. Odozgo stavite mirođiju, slačicu, biber, salicil i stipsu. Vodu prokuvajte sa kašikom soli i ostavite da se ohladi, pa joj dodajte sirćetnu kiselinu. Dobro promešajte i prelijte tom vodom krastavce tako da budu duboko pod vodom. Teglu dobro zatvorite, tako da u nju ne prodire vazduh i ostavite je 8 dana na osunčanom mestu. Tek tada je možete ostaviti sa ostalom zimnicom.

Na ovaj način mogu se pripremati i paprike. Ako ostavljate celu papriku tada joj obavezno ostavite peteljke. Naročito je dobar način za ostavljanje ljutih papričica. Ako ostavljate papriku rezanu onda je dobro očistite od semenki i dobro operite i prosušite pre no što je složite u tegle.


Ukiseljeni seckani krastavci


Sastojci
9 kg krastavaca 
250 grama soli
300 grama šećera
1 litar sirćeta
1 vinobran
1 glavica belog luka
Način pripreme

Krastavce iseći na kolutove. Dodati sve ostale sastojke. Ostaviti da prenoći, da bi krastavci pustili sok. Ređati u tegle.

Facebook   Instagram   Tiktok