Djemovi, pekmezi, slatka i sl...

Započeo jelajelena, Oktobar 30, 2010, 04:23:03 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Slatko od borovnica




Sastojci
Borovnice
šećer
vanila

Priprema
Oprati borovnice i očistiti ih od listića. Ređati u plitkoj šerpi što većeg prečnika (to je korisno jer se tokom kuvanja treba uklanjati pjena) sledećim redosljedom: red borovnica - red šećera - itd.- šećer na vrhu. Ostaviti 24 sata da borovnice puste sok. Poslije 24 sata staviti šerpu na šporet i kuvati 20-tak minuta. Ne dodavati vodu! Dodati vanilu. Hladno sipati u tegle.

jelajelena

Kompot od sljiva sa rumom





Sastojci:
500 g šljiva bez koštica
180 g šećera
na vrh noža karanfilića
1 kašičica cimeta
1 kašičica Dr. Oetker limuntusa
1/8 l vode
2 puta na vrh noža Dr. Oetker konzervansa
2 kašike vode
2 kašike ruma

Priprema:
Očišćene šljive (po želji cele, prepolovljene ili isečene na četvrtke) stavite da se kuvaju u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima, limuntusom i vodom, povremeno promešajte.
Vreme kuvanja: oko 6 minuta

Skinite sa šporeta. Konzervans pomešajte sa 2 kašike vode i 2 kašike ruma i dodajte u skuvane šljive. Dobro promešajte i nalijte u tegle dok je vrelo, dobro zatvorite.
Tegle okrenite naopako i ostavite ih tako da odstoje oko 5 minuta.

jelajelena

Kajsije u rakiji

Sastojci:
1 kg kajsija
1 l vode
½ kg šećera
2 l šljivovice

Ostali materijal:
kajsije


Priprema:
Kajsije (1 kg) oprati, oljuštiti, preseći na pola, naliti hladnom vodom i oko 8 minuta kuvati. Masu izmiksati, procediti kroz cediljku, dodati šećer i kuvati dok se šećer ne rastopi. Pomeriti s ringle, dodati alkohol, promešati i naliti kajsije koje su naređane u sterilisanu teglu. Teglu zatvoriti hermetickim zatvaračem ili celofanom, ostaviti na tamno mesto (podrum) i do služenja (3-4 nedelje) ne otvarati.

Facebook   Instagram   Tiktok