Tortilje od pšeničnog brašna

Započeo jelajelena, Novembar 08, 2010, 04:50:46 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Tortilje od pšeničnog brašna



Sastojci za 3 osobe6 g   praška za pecivo
Varijanta 1
200 g   brašna
0.50 kašičice   soli
40 g   maslaca
0.50 kašičice   šećera
125 ml   tople vode
Varijanta 2
125 ml   tople vode
200 g   brašna
0.50 kašičice   soli

Priprema – prva varijanta


U činiju sa brašnom dodajte prašak za pecivo, so i šećer.




I, naravno, sve dobro izmešajte.




Dodajte maslac koji ste prethodno isekli na sitnije komade pa mešajte dok se maslac ne raspadne na mrvice.



Maslac ćete mnogo lakše sjediniti sa brašnom ako ga izvadite iz frižidera bar pola sata pre upotrebe, da malo otpusti.


Dolijte vodu i mesite testo dok se svi sastojci ne sjedine. Umešeno testo prekrijte krpom i ostavite da ,,odmori" na sobnoj temperaturi neko vreme.





Najbolje bi bilo da testo ostavite da stoji oko dva sata.


Premesite testo i podelite ga na 10 jednakih delova pa od njih oblikujte kuglice.





Pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom razvijte testo na krug prečnika 13-15 cm.



Biće Vam mnogo lakše ako, pre nego što počnete da razvijate testo oklagijom, rukom malo spljoštite kuglicu od testa.


Tortilje pecite na tiganju od teflona nekih 20 sekundi sa svake strane.





Pečene tortilje prekrijte krpom da se ne suše.

Priprema – druga varijanta

U činiju sa brašnom dodajte so i mlaku vodu i zamesite testo.



Ostatak postupka je isti kao i u prethodnom slučaju.

Posluženje


Ovako pripremljene tortilje možete puniti različitim nadevima kao što su mleveno meso, piletina ili povrće, možete ih jednostavno poslužiti kao zamenu za hleb ili, kao što je već rečeno, kao osnovu za neko komplikovanije meksičko jelo.

Facebook   Instagram   Tiktok