avatar_jelajelena

Džumbus torta

Započeo jelajelena, Novembar 12, 2010, 04:29:26 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

DZUMBUS TORTA


Sastojci
Žuta kora:
4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike hladne vode

Braon kora:
4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike hladne vode
1 kašika kakao praha

Fil:
½ l mleka
3 žumanca
7 kašika šećera
7 kašika brašna
100 g čokolade za kuvanje
7 kašika mlevenih lešnika
250 g putera
100 g šećera u prahu
10-12 čokoladnih bananica
150 g žele bombona od limuna

Ostali materijal:
šlag

Priprema
Žumanca umutiti sa šećerom i vodom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo (promešati) i dobro umućena belanca. Masu izjednačiti, sipati u pleh postavljen papirom za pečenje i staviti da se peče. Peći na 180°C oko 16-18 min, okrenuti na papir posipan šećerom i ostaviti da se ohladi.
Postupak na isti način ponoviti još jednom samo dodati 1 kašiku kakao praha (braon kora). Ohlađene kore iseći na sitne kockice i pomešati sa pripremljenim filom.

Fil: Umutiti žumanca sa kristal sećerom, dodati brašno i 100 ml mleka (promešati tj. izjednačiti). Ostalo mleko staviti da provri, pomeriti s ringle, dodati masu s žumancima i uz mešanje kuvati dok se masa ne zgusne (ide brzo). Masi dodati otopljenu čokoladu i lešnike, promešati i ostaviti 20 min da se hladi. Umutiti puter sobne temperature sa šećerom u prahu, dodati mlakoj masi, promešati i izručiti preko iseckanih kora. Preko naneti iseckane bananice i žele bombone, sve dobro izjednačiti i sipati u sud obložen (unutrasnjost) providnom folijom premazanom s malo ulja.

Nanetu masu pritisnuti malo rukom i prekriti providnom folijom. Preko staviti težinu od 1 kg i do narednog dana ostaviti u frižider da odstoji. Okrenuti tortu na tacnu za serviranje, premazati umućenim šlagom i dekorisati po želji. Tortu do služenja čuvati u frižideru.

PS. Navedena temperatura je za šporete s ventilatorom, a bez istih dodati još 20°C. Mlevene lešnike pre upotrebe zagrejati – sušiti u rerni na 100°C stepeni oko 10 min, a zatim ohladiti i pomešati sa vrućom masom – kremom.





Facebook   Instagram   Tiktok