avatar_jelajelena

Mramorni kolac

Započeo jelajelena, Novembar 13, 2010, 06:27:41 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Mramorni kolac

Umutiti paklo margarima, dodati 250 gr secera, 4 zumanca i dobvro umutiti. Kada se umuti dodati 250 gr brasna, lagano promjesati i na vrh noza dodati sode bikarbone, snijeg od 4 bjelanca. Sve lagano promjesati i tu masu podijeliti na dva dijela, u jedan dio naribati 2 stangle cokolade ili nepunu kasiku kakao i staviti malo limunove kore. U pomascen i pobrasnjen duguljasti pleh naizmjenicno stavljajte jednu kasiku zutog tijesta, jednu kasiku crnor tijesta i tako dok se ne utrosi svo tijesto. Pece se na umjeroenoj vatri.


BSMOKE


ili  


Sastojci

sastojci se mjere u cašama od jogorta - 2 dcl


1 caša jogorta
1 caša šecera
2 caše brašna
3/4 caše ulja
2 jaja
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
3 žlice kuhane kave
masnoca i brašno za kalup
ili masni papir



Priprema

Ukljuciti pecnicu na 175-180 st.C
Kalup namastiti i pobrašniti ili umetnuti masni papir za pecenje.

Miksati jaja sa šecerom, polako dodati ulje, zatim naizmjenicno brašno sa praškom za pecivo i jogort. Podijeliti tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu tijesta umiješati kakao i kavu.


U kalup ulijevati istodobno tamno i svijetlo tijesto praveci šare kao na mramoru.
Peci 20 min na 175-180 st.C u manjem kalupu (cca 30×25 cm).
Pecen kolac razrezati i posuti šecerom u prahu.

BSMOKE

Facebook   Instagram   Tiktok