avatar_jelajelena

Minjon torta

Započeo jelajelena, Novembar 17, 2010, 03:35:48 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Minjon torta

Jedna od najlepših torti.

Sastojci za više od 10 porcija
12 jaja
700 g šećera
50 ml mleka
1 vanila
250 g putera
150 g oraha
150 lešnika
150 g badema
3 kašike brašna
100 g lešnika za posipanje

Priprema
Prave se 3 kore i to ovako:

Prva kora:

4 belanceta umutite sa 150 g šećera, dodati 150 g mlevenih oraha i 1 kašika oštrog brašna.

Druga kora:

4 belanceta umutite sa 150 g šećera, dodati 150 g prepečenih i samlevenih lešnika i 1 kašika oštrog brašna.

Treća kora:
4 belanceta umutite sa 150 g šećera, dodati 150 g oljuštenih i samlevenih badema i 1 kašika oštrog brašna.

Svaku koricu pecite u okruglom plehu za tortu (sa oprugom) oko 35 minuta na temperaturi 190-200°C ili 350-375 F.

Kada korica počne lagano da se odvaja od stranica pleha, gotova je.
Izvadite iz rerne, a iz pleha izvadite kada se prohladi.

Ove korice su veoma nežne.

Fil:
Na pari umutiti 12 žumanaca sa 250 grama šećera, 50 ml mleka, dodati 1 vanilu iz kesice (ili 1 kašiku vanile iz flašice, nikako šipku vanile, jer bi ona ostavila crne tačkice po filu).
U skuvanu i prohlađenu masu dodati 250 g putera. Fil umutiti da bude penast.

Prvo staviti koru od oraha, pa fil, zatim belu koricu od badema, fil, a na vrh staviti koricu od lešnika pa fil. Okolo naravno premazite filom i celu ukrasite proprženim i sitno seckanim lešnicima.

Torta je divnog ukusa, nadam se da će vam se dopasti.




BSMOKE


Postoji i ovakav recept za MINJON tortu


Minjon torta  
 

Sastav

8 jaja,
8 kašika šećera
kašika kakaoa,
8 kašika brašna
prašak za pecivo

Za preliv:
8 kašika šećera,
1 dl vode

Za fil:
2 pudinga od čokolade, 6 dl mleka
250 g margarina, malo ruma
2 kesice šlaga, kesica želatina
Za glazuru: 100 g čokolade, 20 g margarina


Način pripreme

Žumanca umutite penasto sa šećerom pa dodajte kakao, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju lagano umešajte sneg od belanaca. Masu sipajte u podmazanu, brašnom posutu tepsiju i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Kad se ohladi, isecite je na dve kore – tako da donja bude deblja od gornje.
Od vode i šećera skuvajte sirup, pa time poprskajte donju koru. Za krem skuvajte puding prema uputstvu.

Pošto se ohladi, dodajte mu rum i pomešajte ga sa umućenim margarinom. Tim filom nafilujte donju koru.
Želatin prelijte s nekoliko kašika hladne vode, ostavite da nabubri, pa na laganoj vatri mešajte dok se ne otopi vodeći računa da ne provri.

Ostavite ga da se malo ohladi, pa umešajte u umućen šlag i premažite preko krema, na šlag stavite drugu koru i prelijte je čokoladnom glazurom pripremljenom od otopljene čokolade i margarina.




Facebook   Instagram   Tiktok