avatar_jelajelena

Kajsija

Započeo jelajelena, Novembar 22, 2010, 07:47:29 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Čačansko zlato

Izdvojena je klonskom selekcijom iz prirodne populacije domaće kajsije 1952god. Plod je srednje krupan, prosečne mase 54g, visine 49mm, širine 48mm i debljine 45mm, ovalnog oblika. Pokožica je naranžasto žuta sa izraženom dopunskom crvenom bojom sa sunčane strane i rasutim crvenim tačkicama. Mezokarp je zlatnožute boje, fine strukture, odličnog ukusa i prijatne arome. sazreva krajem druge i početkom treće dekade juna meseca.

Čačanska pljosnata

Stvorena je hibridizacijom sorti Domaća samonikla x Mađarska najbolja 1952. Plod je srednje krupan prosečne mase od 33 do 45g, visine 49mm, širine 41mm i debljine 36mm. Pokožica ploda je narandžastožuta, a dopunska crvena boja sa sunčane strane je intenzivno karmin. Mezokarp je žute boje, slabo sočan, više suv, vrlo prijatnog ukusa i arome. Sadrži 16,5% rastvorljivih suvih materija, 13,9% ukupnih šećera i 1,31% kiselina. Dobra je za sušenje, sazreva treće dekade juna.

Selekcija IV/81
http://www.domacin.org/images/telo/kajsija/selekcija481.jpg
Plod je krupan 70,3g, okruglast, neznatno spljošten. Pokožica je narandžastožuta sa karmin crvenom dopunskom bojom na preko 50% površine. Meso je narandžastožute boje, fine konzistencije, sočno, aromatično, odličnog ukusa. sazreva vrlo rano u prvoj dekadi juna.

Facebook   Instagram   Tiktok