avatar_jelajelena

Djubrenje vinove loze

Započeo jelajelena, Novembar 23, 2010, 04:42:38 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

U vinogradima, jesen je period kada radovi jenjavaju. Nakon berbe često na lastarima ostane grozdova koji su nekvalitetni,oštećeni ili bolesni i koji su kao takvi povoljna sredina za razvoj bolesti i štetočina, zato ih treba iznijeti iz zasada. Ulaskom u fazu zimskog odmora, (nakon opadanja lišća) najznačajnije agrotehničke mjere u vinogradu su đubrenje, obrada zemljišta, rezidba i zaštita od bolesti i štetočina.

Osnovno đubrenje treba obaviti u decembru. U tu svrhu koriste se organska i mineralna đubriva. Organska đubriva se koriste svake treće godine a količine zavise od tipa i kvaliteta zemljišta i starosti vinograda. Generalno, po 1 ha potrebno je dodati 20 – 30 t stajnjaka. Osim stajnjaka, kao organsko đubrivo može se koristiti treset, kompost a u vegetaciji i zelenišno đubrivo. Sadržaj organskih materija u stajnjaku je oko 20%, u tresetu 80% a u biljkama za zelenišno đubrenje, prosječno, oko 15%. Od mineralnih đubriva, treba koristiti formulacije 8 : 16: 24; 8 : 4 : 24; 5 :15 : 30, i sl. Đubriva se mogu rasturiti po cijeloj površini, u brazde ili oko svakog čokota posebno a zatim ih treba unijeti u zemljište. Zbog slabije pokretljivosti ova đubriva se unose pomoću jednorednog podrivača ili dvorednog depozitora u intenzivnim zasadima na dubinu 20- 50 cm. Veoma je važno uticati na povećanje plodnosti zemljišta namijenjenog podizanju vinograda, što podrazumijeva meliorativno đubrenje prije zasnivanja vinograda, sa ciljem privođenja zemljišta '' kulturi '' tj. vinovoj lozi. U tom cilju obavlja se humifikacija, kalcifikacija, fosfatizacija ili kalizacija, odnosno obogaćivanje zemljišta odgovarajućim i nedostajućim hranljivim elementima.

U zavisnosti od plodnosti zemljista količine đubriva su različite. U tome se ogleda značaj hemijske analize zemljišta na osnovu koje se vrši đubrenje i eventualna popravka plodnosti. Simptomi sušenja, usporenog rasta mladara i lastara, hloroze i drugih promjena boje lista često su uzrokovane upravo nedostatkom ili pak viškom nekog od makro i mikroelemanata bitnih za normalan rast i razvoj vinove loze a nepravilno đubrenje je često razlog tome. Zato, prije podizanja vinograda obavezno je odraditi hemijsku analizu zemljišta a kasnije, za zasade u rodu dovoljno je analizu vršiti svake 3 - 4-te godine.

Facebook   Instagram   Tiktok