Slana popara pita

Započeo jelajelena, Novembar 26, 2010, 05:57:21 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Slana popara pita






Od starog hleba obično pravimo prženice ili tost. Ovo je nešto malo drugačije, a jednostavno i poznato. Umesto obične, kuvane popare, stari hleb može da završi i kao popara pita. U osnovi pite su hleb, mleko i jaja, a ostalo je na domaćici. Naša sinoćna verzija je bila sa belim lukom, crnim maslinama, tvrdim sirom i susamom.





Ovo je jedna starija verzija, sa sirom, slaninom i zeljem.




Sastojci:
300 g starog hleba
500 ml mleka
2 jaja
malo soli
4 čena belog luka
10 crnih maslina bez koščice
50 g kačkavalja tj. nekog žutog sira
2 kašike susama

Postupak:
1. Uključiti rernu na maksimum. Beli luk iseći sitno, masline iseći na kolutiće.
2. Hleb iscepkati, naliti mlekom, izmešati. Dodati jaja, posoliti, izmešati i ostaviti 10-15 minuta da hleb upije tečnost.
3. Izliti u manji četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje, poravnati, pa odozgo poredjati prvo beli luk, onda masline, preko narendati kačkavalj i sve posuti susamom.
4. Peći na višoj temperaturi dok gornja površina ne dobije lep zlatan ton. Ja sam pekla 15 minuta na 250°C sa ventilatorom, s tim da se pita u rerni mnogo nadula od strujanja vazduha, ali se posle vratila na svoje mesto :) Pustiti da se malo ohladi, mnogo je lepša blago topla nego vruća.

Facebook   Instagram   Tiktok