Glavni meni

Mekike

Započeo jelajelena, Novembar 28, 2010, 08:43:58 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Mekike

Sastojci
1 kg brašna
300 ml vode (mlake)
1 kes suvog kvasca (7 g)
1 kašičice soli
ulje za prženje

Priprema
Prosejano brašno pomešati s kvascem, dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti drvenom kašikom sve dok ne počne od zidova vanglice da se odvaja. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste. U dublji sud staviti dosta ulja, zagrejati ga, smanjiti temperaturu i na istom pržiti testo – mekike. Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući ga u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obeju strana pržiti oko 3-4 min. Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje sacedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko itd.



Facebook   Instagram   Tiktok