Grčka čokoladna baklava

Započeo jelajelena, Decembar 19, 2010, 12:40:15 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Grčka čokoladna baklava



Potrebno je:
1 kg tankih kora za baklavu
250 gr mlevenih oraha
100 gr seckanih oraha
200 gr mlečne čokolade
50 gr čokolade za prelivanje
3 kašike šećera
3 kašike griza
1 narendana kora limuna
200 ml ulja
100 ml kisele vode
1/2 margarina
Šerbet:
1 kg šećera
750 ml vode

Kiselu vodu i ulje staviti  na vatru da provri,jedan kluč. Skloniti i malo prohladiti.
U veću, dublju posudu izmešati mlevene i seckane orahe, šećer, griz, na sitno izrendanu čokoladu i koru limuna (ako hoćete).
Uzeti jednu koru,poprskati mešavinom ulja i vode , staviti iglu za pletenje na 5 cm od početka kore...




....i preklopiti .


Preko preklopljenog dela staviti nadev ,oko 2 kašike.




Vrh igle nasloniti na ivicu tepsije i koru nabirati(gužvati) na iglu,a iglu polako izvlačiti. Slagati tako koru,po koru,jednu do druge



Margarin istopiti i preliti preko baklave,
a onda baklavu isecite na željenu veličinu.
Staviti da se peče na 200 °C oko 20 minuta,dok blago ne porumene.
U međuvremenu, skuvati šerbet sa kojim se prelije pečena baklava još dok je u tepsiji i ostavi se u njoj dok ne upije šerbet.
Servirana baklava,prelije se sa istopljenom čokoladom.



Facebook   Instagram   Tiktok