avatar_jelajelena

Ćureći bataci na štajerski način

Započeo jelajelena, Decembar 29, 2010, 01:15:15 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Ćureći bataci na štajerski način

Ekonomičan i izdašan deo ćurke danas se lako nabavlja, pa su tako s nekad teže dostupnim ćurećim batacima nastala mnoga nova, jednostavna i pristupačna jela. Takvo je i ovo koje posebno preporučujemo za jesenje i zimske dane.



Sastojci    4
2    ćureća bataka (oko 800 g)
    so
    sveže mleveni biber
    muškatni oraščić
100 g    šargarepe
100 g    peršunovog korena
100 g    celera
    peršun
1 glavica    luka
6 kašika    ulja
2    lovorova lista
    majčina dušica
250 ml    belog vina
2-3 kašike    vinskog sirćeta
4 kašike    sveže rendanog rena
1 kašika    Vegete

Priprema
Luk iseckajte na kriške. Šargarepu, peršun i celer na štapiće. Ćurećim batacima skinite kožicu, pa ih natrljajte solju, sveže mlevenim biberom i muškatnim oraščićem.
Ulje zagrejte i batake propržite sa svih strana, i to polako, tako da poprime lepu boju.
Iseckanu šargarepu, peršun, celer, luk i lovorov list rasporedite u vatrostalnu posudu, preko položite batake zajedno s uljem i majčinom dušicom, peršunom i Vegetom. Zalijte vinom i sirćetom i posudu poklopite ili prekrijte aluminijumskom folijom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko sat vremena. Po potrebi za vreme pečenja zalijte s još malo vina i vode.
Pečenim batacima odvojite kosti i meso isecite na kriške.
Posluživanje

Pečene batake složite na ugrejani tanjir zajedno s povrćem i sokom od pečenja i pospite rendanim renom. Kao prilog poslužite kuvani krompir s peršunom.
Savet

Ovo jelo možete pripremiti i s pilećim batacima. U tom slučaju će vreme pripreme biti znatno kraće.
Mala tajna

Skidanjem kožice s ćurećih bataka začini će bolje prožeti aromom meso, a ono će se na ovaj način lakše ispeći.

Facebook   Instagram   Tiktok