avatar_jelajelena

Punjena teleća prsa

Započeo jelajelena, Decembar 29, 2010, 01:20:47 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Punjena teleća prsa

Građanska, posebno srednjevropska kuhinja, teleća prsa obožava da puni raznoraznim nadevima. Iako je ovaj među složenijim nadevima, zaista je vredan truda.



Sastojci   6
2 kg   telećih prsa
Za nadev:
3   pivske perece
250 ml   mleka
1   glavica luka
2 vezice   peršuna
200 g   bukovača
50 g   maslaca
   narendana limunova korica
2 kašike   limunovog soka
1 kašika   prezli
2   jaja
   so
   sveže mleveni biber
   muškatni oraščić
50 ml   ulja
   timijan
50-100 ml   belog vina
1 kašika   Vegete

Priprema
Telećim prsima odvojite kosti i suvišnu masnoću pa u mesu zarežite džep. (Ovako pripremljeno meso možete naručiti kod mesara.)
Za nadev perece narežite i prelijte kipućim mlekom. Ostavite da malo odstoje pokriveni. Luk i peršun naseckajte, kapice gljiva narežite na fine trake, a strukove na kockice.
Na 2 kašike maslaca prodinstajte luk, naseckani peršun i gljive. Dinstajte oko 5 minuta dok tečnost ne ispari.
Preostali maslac penasto umešajte pa mu dodajte koricu i sok limuna, namočene perece, razmućena jaja, pripremljene gljive i prezle. Posolite, pobiberite, dodajte muškatni oraščić i Vegetu.
Napunite prsa i pričvrstite otvor. Spolja meso malo posolite. Ulje zagrejte u plehu i dobro propržite meso s obe strane na jakoj vatri. Zatim u pleh dolijte malo vode i pecite pokriveno aluminijumskom folijom oko sat i po na temperaturi od 200°C. Pred kraj pečenja skinite foliju, zalijte vinom u koje ste umešali malo timijana.
Pečena teleća prsa ostavite 15 minuta da miruju, a zatim ih isecite na komade, složite na tanjir i prelijte sosom od pečenja.
Posluživanje

Kao prilog ovom izuzetno ukusnom jelu možete da poslužite razne vrste sveže salate ili kuvano povrće i dinstane bukovače.
Savet

Na isti način možete da punite teleći flam ili teleću plećku.
Mala tajna

Gljive se prethodno prodinstaju kako tokom pečenja mesa kako bi pustile višak tečnosti pa nadev na taj način ostaje kompaktan.

Facebook   Instagram   Tiktok