Kolenica s kiselim zeljem i knedlama

Započeo jelajelena, Decembar 29, 2010, 01:34:52 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Kolenica s kiselim zeljem i knedlama

Ovakve kolenice su omiljene u nemačkoj i austrijskoj kuhinji, a prijateljima možete prepustiti da prosude jesu li bolje od naših tradicionalnih, sušenih pa kuvanih butkica.


Sastojci    4
1-2    sveže svinjske kolenice
1 kašika    soli
1 kašičica    šećera
    listovi lovora
    biber u zrnu
800 g    kiselog zelja

Priprema
Vegetu, so i šećer pomešajte sa kašikom vode. Kolenicu zasecite po dužini dva do tri puta, dobro natrljajte pripremljenom mešavinom pa obložite biberom u zrnu i lovorovim listovima. Ostavite je da stoji pokrivena oko 2-3 dana na hladnom mestu.
Nakon toga, zajedno sa začinima kolenicu stavite u hladnu vodu i kuvajte oko sat vremena
Kolenicu izvadite, stavite u zagrejanu rernu i pecite na temperaturi 220°C oko 30 minuta. Pecite je dok ne porumeni.
Dok se kolenica peče, operite zelje i kuvajte ga u vodi u kojoj se kuvala kolenica dok ne omekša. Kada je zelje kuvano, ocedite ga, stavite na zagrejani tanjir i prelijte masnoćom u kojoj se pekla kolenica.
Posluživanje

Kolenicu u komadu stavite na zelje i poslužite. U Beču će uz to poslužiti i neke od njihovih poznatih knedli, a vi možete dodati kuvani ili pečeni krompir.
Savet

Kolenicu možete peći zajedno s krompirom isečenim na kriške.
Mala tajna

Kolenicu nakon kuvanja još malo posolite, a zatim je stavite da se peče.
Ovo možete i zamrznuti

Zamrzavanje: Pečenu kolenicu ohladite i odvojite od kostiju kako bi zauzimala što manje prostora u zamrzivaču. U posudu za zamrzavanje s poklopcem prvo stavite pripremljeni, ohlađeni kupus, a na njega rasporedite meso i zamrznite.
Odmrzavanje: Ostavite da se odmrzava nekoliko sati u frižideru, a zatim u tepsiji s malo vode pod folijom lagano zagrevajte u rerni na 120°C 20 – 30 minuta.
Trajanje: 60 do 90 dana.

Facebook   Instagram   Tiktok