avatar_jelajelena

Deset stvari zbog kojih treba da volimo maslinovo ulje

Započeo jelajelena, Jun 09, 2011, 12:34:09 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Nutricionizam

Deset stvari zbog kojih treba da volimo maslinovo ulje
Prva i možda najbitnija stvar koju moramo da znamo o maslinovom ulju jeste da je ovaj proizvod potpuno prirodan. Ekstra devičansko maslinovo ulje je zapravo čist sok koji se dobija mehaničkim cedjenjem ploda drva masline, bez dodatka hemikalija ili bilo kakve termičke obrade tokom celog ovog procesa.

Sledeća stvar zbog koje maslinovo ulje treba da zavolimo jeste činjenica da sadrži vitamine E, K i vitamin A, kao i polifenole, supstance sa visokim antioksidantnim dejstvom, gorku supstancu olekantal, skvalen, endogeni lipid sebacealnog porekla, koji je prekursor sinteze holesterola.

Oleinska kiselina ili omega 9 masna kiselina čini čak i do 55 do 85% masnih kiselina koje maslinovo ulje sadrži. Oleinska kiselina je upravo onaj sastojak u maslinovom ulju koji čuva naše krvne sudove i štiti organizam od nastanka malignih oboljenja.

Maslinovo ulje nije hidrogenizovano ulje ili trans masna supstanca. Trans masti se nalaze u mnogim biljkama i koncentracija im se čak i povećava preradom osnovne materije a zovu se drugačije i loše masti jer je dokazano negativno dejstvo na kardiovaskularni sistem, jetru, proces varenja hrane. Agencija za hranu i lekove (FDA) u USA su od 2006 kao obaveznu stavku na deklaraciji proizvoda uveli i količinu hidrogenizovanih masnoća ili trans masti, sve u cilju boljeg i zdravijeg odabira namirnica, posebno kod osoba kojima je unos masti zabranjen. Bitno je da znamo da maslinovo ulje ne pripada ovoj grupi loših masnoća.

Ekstra devičansko ulje ploda masline sadrži polifenole, snažne antioksidantne supstance i mononezasićene masnoće koje doprinose smanjenju količine LDL ili lošeg holesterola.

Naučnici Oksfordskog Univerziteta su uvereni da je maslinovo ulje jedna od namirnica koja u najvećoj meri dovodi do prevencije nastanka maligniteta, naravno uz sveže voće i povrće. Dokazano je da dijetetski režim ishrane bogat maslinovim uljem smanjuje broj malignih tumora debelog creva, dojke i tumora kože.

Zbog dobrih masti koje sadrži u sebi maslinovo ulje je ubrojano u spisak namirnica koje svetski kardiolozi preporučuju kao prevenciju ali i snižavanje već postojećeg visokog krvnog pritiska. Pokazalo se da pacijenti koji konzumiraju maslinovo ulje na dnevnoj bazi, nakon nekog vremena, nemaju više potrebu za medikamentima koje su do tada pili u okviru internističke terapije.

Neurolozi, sa druge strane, maslinovo ulje preporučuju zbog njegovog učinka i blagodeti na sitne krvne sudove mozga, redukuju pojavu aterosklerotičnih promena i samim tim umanjuju verovatnoću od nastanka Alchajmerove bolesti u trećem dobu.

Ubrazava i pospešuje sekreciju žuči i hormona pankreasa i na taj način prevenira nastanak kamenaca u žuči i žučnim kanalima.

I na kraju, maslinovo ulje je ukusno.

Iako postoji dobar broj ljudi kojima je ovo ulje odbojno zbog svog mirisa ili jednostavno nedovoljnog poznavanja karakteristika ulja, ali i životnih navika, i navika u ishrani i pripremanju hrane, maslinovo ulje svakako nije niti neukusno niti neprijatno. Ekstra devičansko, hladno cedjeno, rafinisano, domaće ili ono koje kupimo u prodavnici, svako će imati specifičan ukus, od glatkog, blagog, kremastog, pa do jakog, gorkog ili čak ljutog ukusa.

Maslinovo ulje svakako treba da postane namirnica koju tokom dana treba da upotrebimo u pripremanju ukusnih jela jer ako do sada niste znali zašto bi trebalo to da uradite, sada znate.

Izor (doktor)

Facebook   Instagram   Tiktok