Парфе торта од лешника и беле чоколаде

Započeo bubica11, Oktobar 25, 2011, 11:38:51 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

bubica11

 Парфе торта од лешника и беле чоколаде
Материјал:
Тесто:6 беланаца, 6 кашика шећера, 5 кашика брашна, 3 кашике пропржених, млевених лешника, 1 кесица прашка за пециво. За преливање печеног теста:  2дл млека. 
Фил:6 жуманаца, 100г шећера, 4дл млека, 100г беле чоколаде, 2 кесице желатина, 100г пропржених, млевених лешника, 4 кесице шлага.
По жељи: нарибана млечна чоколада у готов фил.
За украшавање: шлаг пена, млевени пржени лешници, глазура од чоколаде, нарибана бела чоколада..............
Припрема теста:умутити беланца у чврст снег. Додати шећер и све умутити. Додати претходно измешане брашно, прашак за пециво и лешнике. Благо промешати. Пећи 10 минута на 180 степени. Печено, вруће тесто прелити са 2дл врелог млека.
Припрема фила:3дл млека ставити да се кува. Желатин прелити са 8 кашика хладне воде и оставити да набубри. Умутити жуманца и шећер, додати им 1дл хладног млека, па их закувати у врело млеко. Кувати 2 минута на пари. Додати белу чоколаду. Измаћи у страну, додати желатин, па кад се отопи, скинути са шпорета. Желатин несме да ври. Оставити да се охлади. Умутити шлаг према упутству на кесици, па га додати у хладна жуманца. Умешати и лешнике. Ко жели, у фил може умешати и нарибану, тамну чоколаду (изгледаће као страћатела). Фил премазати преко теста. Одгоре украсити шлагом или нарибаном белом чоколадом, млевеним лешницима, глазуром од чоколаде ............ или како ви већ желите. Оставити пар сати на хладном да се стегне.




 

jelajelena

Evo jednog slicnog recepta:
Parfe od bele čokolade




Izvor (Kuvar krstarice)
Parfe od bele čokolade







Sastojci

Parfe

100 grama bele čokolade za kuvanje
300 ml šlaga
3 žumanca
30 grama šećera u prahu
pola kašičice cimeta
4 ml višnjevače

Preliv od višanja

500 grama smrznutih višanja
100 grama šećera
100 ml crnog vina
1 šipka cimeta
2 zvezdasta anisa
2 pune kašičice gustina

Ostalo

50 grama bele čokolade za kuvanje
Način pripreme

Parfe

Belu čokoladu iseckati i rastopiti na pari. Šlag čvrsto ulupati. Žicom umutiti žumanca, šećer u prahu, cimet i višnjevaču.

Spojiti masu od višnjevače i rastopljenu belu čokoladu, pa ostaviti da se ohladi. Čvrsto ulupati šlag, a zatim ga izmešati sa dobro ohlađenim kremom. Masu za parfe izručiti u 4 prethodno navlažene činijice i ostaviti najmanje 8 sati u zamrzivaču.

Preliv od višanja

Višnje, cimet, crno vino, šećer i anis ukuvati u šerpici. Umutiti gustin sa 2 kašike hladne vode, tako da se dobije glatka masa, pa uliti u ključalu smesu i pustiti da sve zajedno još jednom proključa. Skinuti šerpicu sa šporeta, pa je staviti u plitku posudu sa ledenom vodom i mešati dok se sos ne ohladi.

Završni postupak

Belu čokoladu sastrugati pomoću ljuštilice, tako da se dobiju tanane rolnice. Modlice sa smrznutim parfeom potopiti na časak u posudu sa vrelom vodom i odmah izručiti sadržaj na tanjiriće. Parfe preliti sosom od višanja i posuti struganim rolnicama od bele čokolade.

Savet

Ako nemate smrznute višnje, možete koristiti i one iz konzerve. U tom slučaju, količina šećera i vina mora se prepoloviti: potrebno je svega 50 grama šećera i 50 ml vina. Višnje dobro procediti, pa njihov sok prokuvati sa šećerom, vinom i začinima, a zatim dodati 2 kašike gustina. Potom vratiti višnje u sos i preliv je gotov.
Prijatno  :cheers:

Facebook   Instagram   Tiktok