avatar_jelajelena

Pečurke na 100 načina!

Započeo jelajelena, Februar 12, 2012, 02:22:35 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena


Pečurke na 100 načina!

Pečurke su bogate belančevinama i vrlo su hranjive. Mogu se koristiti sveže, sušene, ukiseljene, pečene, dinstane, u umacima, s testeninom, pirinčem, povrćem ili mesom. Pečurke se mogu i marinirati, konzervirati ili zamrznuti. Pre zamrzavanja potrebno ih je blanširati, a kod pripreme ih ne treba odmrzavati. Kako vam se ne bi dogodilo da vam pečurke budu poslednji obrok u životu, najbolje je kupovati ih u prodavnicama. Tako ste barem sigurni da su prošle stručnu kontrolu.




Teleće grudi punjene bukovačom

Sastojci:
- 2 kg telećih prsa
Za nadev:

- 2 kriške hleba
- 250 ml mleka
- 1 glavica luka
- 2 vezice peršuna
- 200 g bukovača
- 50 g maslaca rendana kora limuna
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kašika prezli

- 2 jaja, so
- sveže mleveni biber
- muškatni oraščić
- 50 ml ulja

- timijan
- 50-100 ml belog vina
- 1 kašika suvog začina

Priprema:
Hleb iseckajte na kockice i prelijte vrelim mlekom. Luk i peršun naseckajte, pečurke isecite na fine trake. Na dve kašike maslaca prodinstajte crni luk, naseckani peršun i pečurke. Dinstajte oko 5 minuta, dok ne ispari tečnost. Preostali maslac umutite i dodajte mu koru i sok od limuna, natopljeni hleb, razmućena jaja, pripremljene pečurke i prezle. Posolite, pobiberite, dodajte muškatni oraščić i suvi začin. Grudi zasecite, napunite i pričvrstite otvor. Spolja meso malo posolite. Ulje zagrejte u plehu i dobro propržite meso s obe strane na jakoj vatri. Zatim dolijte malo vode i pecite pokriveno aluminijskom folijom oko sat i po na 200°C. Pred kraj pečenja skinite foliju, zalijte vinom, u koje ste dodali malo timijana.


Krem čorba od vrganja

Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 kašike ulja
- 300 g svežih vrganja
- 2 krompira
- 1 veća šargarepa
- 1 kašika suvog začina
- 1 čen belog luka
- biber
- estragon u prahu
- 100 ml belog vina
- 700 ml vode
- 100 ml kisele pavlake
- peršun
Priprema:
Vrganje očistite, isecite na kriške, kratko blanširajte i ocedite.
Na zagrejanom ulju propržite naseckani luk, dodajte šargarepu isečenu na kockice i vrganje. Sve zajedno kratko dinstajte zalivajući vodom. Nakon toga dodajte krompir isečen na kockice, gnječeni beli luk, suvi začin, biber i estragon, pa nastavite da dinstate još oko 10 minuta. Dodajte vino, vruću vodu, kratko prokuvajte, a na kraju dodajte kiselu pavlaku. Pre posluživanja čorbu pospite naseckanim peršunom. Umesto vrganja možete koristiti i kombinacije drugih pečuraka. Sušeni vrganji su takođe dobra zamena ukoliko nemate sveže.


Marinirani šampinjoni

Sastojci:
- 120 ml maslinovog ulja
- 3 kašike soka od limuna
- 400 g šampinjona
- pola suve ljute čili papričice
- 1 kašičica majčine dušice
- pola kašičice ruzmarina
- pola kašičice origana
- 1 kašičica korijandera u zrnu, 3 bela luka, so, biber
Priprema:
U malo dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte cele šampinjone, limunov sok, začine, sitno seckanu ljutu papričicu i sitno seckani beli luk. Dinstajte oko 15 minuta, dok šampinjoni malo ne omekšaju. Ako je potrebno, zalijte s malo vode. Sve premestite u činijicu, zajedno sa uljem i začinima u kojima ste dinstali šampinjone, prekrijte folijom i ostavite barem 2 sata u frižideru da se ukusi fino spoje. Poslužite hladno, kao salatu ili prilog uz glavno jelo.


Šnicle sa slaninicom i pečurkama

Sastojci:
Za krompir:
- 1 kg krompira
- 3 dl pavlake za kuvanje
- 1 kašičica suvog začina
- biber
- 2 kašike ulja
Za faširane šnicle:
- 600 g mlevenog mesa
- 1 veći crni luk
- 200 g pečuraka
- 6 kašika prezli
- 1 dl mleka
- 1 kašičica suvog začina, biber
- 1-2 kašike peršuna
- 1 jaje
- timijan sušeni
- malo ulja
- 1 čen belog luka
- 8 dugačkih, tankih listova slanine
- 8 kolutova paradajza
- 8 listova tvrdog sira
Priprema:
Krompir isecite na tanke listiće, malo deblje nego za čips. Dodajte suvi začin, biber, malo ulja i sve dobro izmešajte. Krompir stavite u tepsiju, zalijte pavlakom za kuvanje i pecite na 220 stepeni oko 40 minuta. Iseckajte sitno crni luk i pečurke i dinstajte na tihoj vatri 10-15 minuta. U međuvremenu natopite prezle u mleku i dodajte u meso i ostale sastojke: jaje, peršunov list, suvi začin, biber, beli luk i na kraju pečurke dinstane sa lukom. To sve dobro izmešajte i pravite 8 jednakih ovala, neka budu malo deblji. Uzmite svaku faširku i obmotajte listom slanine. Zagrejte ulje i pecite faširke sa svake strane po pet minuta. Nakon 20 minuta pečenja krompira, izvadite ga iz rerne i odozgo poslažite umotane i malo propržene faširke, pa pecite još 15-20 minuta. Na kraju izvadite skoro gotovo jelo, preko faširki poslažite po kolut paradajza i list sira. Zapecite kratko u rerni, dok se sir ne istopi.

izvor

www.alo.rs

Facebook   Instagram   Tiktok