avatar_jelajelena

Magija u slatkim trešnjama i kiselim višnjama

Započeo jelajelena, Jun 05, 2012, 05:09:35 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Magija u slatkim trešnjama i kiselim višnjama
   




U višnjama se nalaze omega 3 masne kiseline, nimalo holesterola, veliki broj vitamina i minerala od kojih dominiraju kalijum, kalcijum i mangan. Dokazano je da hemijski sastav višanja prevenira kancer debelog creva. Prevenira promenu ćelije u malignu ali i usporava rast već nastale maligne ćelije debelog creva i dojke. Višnje utiču na našu sposobnost pamćenja, regulišu ritam spavanja i sadrže i do 20 puta više beta-karotena nego borovnice.


   


Prava mala laboratorija vitamina u višnjama




Trudite se da višnje i trešnje jedete sveže, ili ih pak što manje termički obradite pre jela. Na taj način ćete sačuvati većinu vitamina i minerala koji se nalaze u njima. U višnjama i trešnjama se pre svega nalazi vitamin C, najpoznatiji antioksidans i vitamin bez kog naš imuni sistem ne bi mogao tako uspešno da se bori protiv mikroorganizama sa kojima se sustreće svakodnevno.


   


Višnje i trešnje preveniraju nastanak zapaljenja




Poslednje studije koje su za temu imale ispitivanje povoljnih efekata višanja i trešanja po ljudski organizam su pokazale da se se u u ovim zrelim i jarko crvenim plodovima nalaze hemijska jedinjenja koja postižu usporavanje napredovanja autoimunih neuroloških oboljenja, reumatoidnog srtritisa i dijabetesa.


   


Bole Vas zglobovi - jedite višnje i trešnje




Višnje su voćke koje imaju snažno protiv-zapaljensko dejstvo, jedno od najsnažnijih u prirodi. Koncentracija vitamina C, vitamina E, fitonutrijenata i antioksidativnih materija je dobro izbalansirana i sjajna prevenciju ali i lečenje velikog broja oboljenja i simptoma. U njima se nalazi antocijanin, moćan antioksidans koji uništava slobodne radikale nastale metabolizmom.




Trešnje i višnje pripadaju porodici sočnih Rozaceae voćki




Možda niste znali da višnje i trešnje pripadaju porodici Rosaceae, porodici biljaka kojima pripadaju u šljive, kajsije i breskve. Ova porodica ukusnih i sočnih voćki je višestruku dobra za ljudski organizam, anravno ukoliko se unosi u preporučenim količinama i ukoliko ih jedemo kada je njihovo doba, tj. kada ih jedemo sveže i zrele u periodu proleća i leta.

www.doktor.rs

Facebook   Instagram   Tiktok