Rudi Šeligo - Ana

Započeo Braca, Oktobar 21, 2024, 08:08:09 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Rudi Šeligo

Ana

Prevod: Gojko Janjušević

Mami

NASTUPAJU:
ANA, profesionalna revolucionarka
MIRKO, njen muž, profesionalni revolucionar
FRIDERIK VALENŠTAJN, profesionalni revolucionar
DARKO i VELJKO Anini i Mirkovi sinovi
ANDRJUŠA NIKOLAJEVIĆ, slovoslagač
SEKRETAR PARTIJE (kasnije jedan od kažnjenika)
MAJOR NKVD-ea
ZAPISNIČARKA ZOJA (kasnije kažnjenica)
IVAN BANOVAC, službenik Kominterne (kasnije kažnjenik)
MARKLEN
VLADLEN
ELEKTRIKA, deca u domu
VASPITACICA DAŠA, krimmalka
VANDA, kriminalka
GLIMPA, kriminalka
NINA, politička kažnjenica
LOGORSKI MEHANIČAR, kažnjenik
DVA STRAŽARA

ODUŠEVLJENJE U ŠTAMPARIJI MEĐUNARODNOG POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA. ODELJENJE ŠTAMPE ZA BALKAN

Dva velika plakata na zidu - Staljin, koji uz sebe privija malu Svetlanu; i drugi - NKVD-eovac, koji u pesnici zmiju stiska za vrat. Ana i Andrjuša - slovoslagač.
ANA (Dohvati korektorski otisak i zaneseno ga gleda) Samo što dohvatim ta uzavrela slova, zalgra mi srce! Pogledaj, Andrjuša, čitaće o dostignućima u zemlji socijalizma o kakvi.m i ne sanjaju: »Ranije smo« - rekao je drug Staljin - »govorili da je tehnika sve... To je vrlo dobro. Ali to još ni izdaleka, ni izdaleka nije dovoljno. Da bismo tehniku pokrenuli i iskoristili je u potpunosti potrebni su nam ljudi, potrebni su kadrovi... da tu tehniku upotrebe po svim pravilimia umešnosti. Tehnika je mrtva bez ljudi koja su ovladali tehnikom... Kadrovi o svemu odlučuju... Napokon treba shvatiti da su ljudi, kadrovi od svih dragocenih kapitala. koliko god ih ima na belom svetu, najdragooeniji i najpresudniji kapital... Budemo li imali dobre i mnogobrojne kadrove u industriji, u poljoprivredi, u saobraćaju, u armiji - naša zemlja biće nepobediva. A ako ne budemo imali takvih kadrova - hramaćemo na obe noge.« Joj, Andrjuša! Srce će da mi pukne - to je stvaranje sveta!... A tamo dole, da bi uopšte preživeli, moji drugovi moraju da se kriju po ilegalnim stanovima, s konspirativnim imenima!... Vidim ih kako čitaju s oduševljenjem koje ih goni u nevericu! Slušaj! »Najlepši primer kako su naši ljudi ovladali tehnikom, kako sve više raste produktivnost rada, jeste stahamovski pokret. On je nastao i razmahao se u Donbasu, u industriji uglja, a onda se proširio na sve druge industrijske grane... Taj pokret je dobio ime po svom začetniku - kopaču u ugljenokopu ,Centralna - Irmino' - Alekseju Stahanovu... koji je samo u jednoj smeni iskopao sto dve tone uglja i time za četrnaest puta prebacio uobičajene norme, iz čega je sledio masovni polkret radnik: i kolhoznika... Busigin u automobilskoj industriji, Smetanin u industriji obuće. Jevdokija i Marija Vinogradova u tekstilnoj... Marija Demčenko. Polagutin, Kolesov... Borin u poljoprivredi - to su imena pionira stahanovskog pokreta...« To! To! »To je najviša etapa u zamahu socijalističkog razvitka, viša etapa socijalističkih odnosa koja vodi ka ukidanju klasa. Čitaće... Čitaće moj Mirko! Na oči će da mu udare suze oduševljenja... A i ja sam ovde. u ovim slovima!... Kad bi i to znao!
Prijava/registracija

Braca

Facebook   Instagram   Tiktok