Uglješa Šajtinac - Banat

Započeo Braca, Oktobar 24, 2024, 10:29:42 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Uglješa Šajtinac

B a n a t

Veliki Bečkerek – Palić

2002. / 03.

L i c a

M a g d a l e n a V o l f ( 14 )

S v e t i s l a v ( 17 )

J o z e f V o l f ( 60 )

D o b r i v o j ( 19 )

E r v i n V o l f ( 18 )

Đ u đ a ( 15 )

M a t i j a s H o j z e r ( 25 )

Između slika, kao zvučni lajt-motiv, čuje se neprepoznatljiva, originalna melodija koja je odsvirana na banatskim gajdama. Glumci se mole da ne koriste idiotsko-razvučeni banatski akcenat već diskretno usporeniji govor, što i jeste karakteristično za banatski akcenat, za razliku od prvopomenute, lakrdijaške varijante.

1.

/ U tamnoplavoj pozadini. Na lancu koji završava sa prikačenom metalnom vedrom drži se Magdalena, lagano se vrti nad tamom koja pokriva scenu. /

MAGDALENA

Rekla sam im da neću dugo... A, sad ima već dva sata kako sam otišla... Možda je tata već rekao Ervinu da uzme bicikl i pođe u selo, da me traži... Ali, oni me neće naći... Nikad više... Čoban će izvući moje telo. Prepoznaće me po ovoj haljini. Ako mi žabe pojedu lice... Da li se tvoje lice promenilo kada si umrla ?... Bole me ruke... Lepo mi je da slušam kako se reči odbijaju od zidova i kako odjekuju... Jako sam ljuta na sve vas. Nisu sačekali da porastem. Razdelili su haljine i bluze. Sigurno je bilo vrlo lepih. Morala si im reći da sačekaju. Ervin te se seća. On mnogo laže, ali, svakako da te se bolje seća. Kaže, da me je on držao kad si ti ležala mrtva i pazio da ne napravim neku glupost. Plakao je. Laže. Ja nikad nisam videla Ervina kako plače. Jednom ga je tata udario kaišem ali on se ni pomerio nije. Sav se zacrveneo, stisnuo pesnice i tako je stajao... On neće plakati kad sazna. Tata će plakati. On ništa ne radi. Po ceo dan puni svoju lulu i pućka. Njivu je dao drugima da rade. Konje je prodao. Imamo cveće i povrće... Ja sam vezla. Sasvim sam naučila sve o vezenju. Ervin i tata će imati toliko lepih vezova po kući. Oni će ih sećati na mene... Ne mogu više da se držim... Sve me boli... Mama, sve me boli...

/ Mrak. /

Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok