Miodrag Đukić - Kočijaš

Započeo Braca, Oktobar 28, 2024, 10:00:57 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Miodrag Đukić
KOČIJAŠ
Komedija u tri čina

LICA:
ARSENIJE MAMUT
ANĐELIJA, njegova žena

KOČIJAŠ

NIKOLA i JOVAN, njihovi sinovi
GLORIJA i JOLANDA, njihove srpske žene
JOHAN i VOLFGANG, njihovi nemački sinovi

JOCA KARAKTER, prosac
JUDA ŠAMPION, prosac
MILE KOPILE, prosac
TOMA TROPAR, prosac

STANOJE, otac Anđelijin

VATROGASNA BANDA

PRVI ČIN
Veliki kristalni luster visi sa plafona. Ali, on je ugašen, soba je u polumraku, svetle samo kandilo kraj ikone sv. Alimpija i velika debela sveća milikerc. Arsenije Mamut bunca u svom krevetu koji svojom veličinom dominira u enterijeru okruženom regalima, kredencima i šifonjerima. Oko kreveta su raspoređene fotelje. U jednoj spava Anđelija, mlada..
ARSENIJE: Ne, Bože, neću! Ni žubor gorskog potoka, ni kladenac hladne i bistre vode! Imaš li ti vina? Ako imaš, a ti se malo protegni i pruži mi jednu čašu. Znaš li ti uopšte kolika je vrućina dole, u paklu?
Izgoreh od visoke temperature, a ti ni povetarac da pustiš, plahi dažd da nas orosi, da dune vetrić kroz
prozor, zavesu da pomeri, da vidim da oko mene još ima života, da još nisam umro. Koprcam se ovde u
znoju, ko svinja u sopstvenom brlogu. Pošalji mi ženu, ako ti nećeš. Anđelijo, dušo moja mlada. Gde
su Glorija i Jolanda, moje mile snahe?! Vina! Vina mi dajte deco, da ne umrem žedan.
(Ulazi kočijaš Haralampije u kožnoj kabanici i dubokim čizmama. U ruci nosi čašu vode).
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok