Milan Milovanović - Apokalipsa

Započeo Braca, Oktobar 28, 2024, 10:29:20 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Milan Milovanović
APOKALIPSA

PREDGOVOR

Svakome ko bar površno poznaje istoriju i fiziku, radnja ove drame se može učiniti poznata.
Vođen željom da napravim dramatizaciju događaja koji su spojili velike naučnike Nilsa Bora i Vernera Hajzenberga u veliko i iskreno prijateljstvo pre II svetskog rata i događaja koji su ih u toku rata stavili na suprotne strane (naime Hajzenberg je predvodio tim nacističkih naučnika koji su pokušali da naprave atomsku bombu, dok je Nils Bor bio deo velikog tima naučnika koji je napravio atomske bombe koje su saveznici bacili na Hirošimu i Nagasaki), nekoliko godina sam istraživao sve, meni dostupne, izvore koji svedoče o pomenutim događajima i o okolnostima koji su ih prouzrokovali, ali nakon mog istrazivanja mogao sam doći samo do zaključka da istorija još uvek nije ponudila jasno određen dokaz o tome kakva je zapravo Hajzenbergova uloga u pokušaju nacista da naprave atomsku bombu pre saveznika, te sam zbog toga odustao od pisanja drame. Međutim toliko sam bio fasciniran tim ljudima i njihovim sudbinama, da sam posle izvesnog vremena ipak odlučio da napišem dramu sa izmišljenim događajima i likovima, ali jasno inspirisanu Borom i Hajzenbergom, nudeći u njoj neko moje viđenje tih događaja koje, na žalost, istorija još uvek nije u potpunosti rasvetlila.

L I C A :

ISMAEL MAHMUD – naučnik. Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu.

FATIMA – Ismaelova supruga.Uvek nosi čador, osim kada je je nasamo sa Ismaelom.

LEON KOEN – naučnik. Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu. Ismaelov mentor i prijatelj.

TEODORA KOEN – Leonova supruga .

ARON KOEN – Leonov sin.

INES PETROVA – žena zadivljujuće lepote. Ismaelova saradnica.

AHMED – Ismaelov saradnik.

MOHAMED – tajanstvena ličnost koja radi za još tajanstveniju organizaciju.

ROBINSON – agent CIA-e.

PRVI ČIN
I SCENA

U potpunom mraku, osvetljeno samo svetlom kompjuterskog ekrana, vidi lice Ismaela koji se u potpunosti mislima zadubio u sadržaj na ekranu. Nakon nekog vremena u mraku se čuje Ahmed koji oprezno prilazi Ismaelu.
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok