Zorica Jevremović - Balada o devojačkom odelu

Započeo Braca, Oktobar 28, 2024, 02:15:22 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Zorica Jevremović

Balada o devojačkom odelu

Tragedija

Jul 2004. godine

LICA:
TEUTA, albanska mlada žena
JELENA, srpska žena srednjih godina
DEA EX MACHINA, boginja iz Zjuma
Događa se u ,,Ženskom centru protiv seksualnog nasilja" u Beogradu, avgusta 2004. godine

(Prijemna soba 'Ženskog centra protiv seksualnog nasilja. Tipično uređena feministička prostorija: feministički plakati, fotografije, pisma, proglasi, obaveštenja, fotokopir mašina blizu otvorenih balkonskih vrata smeštenih između dva prozorska okna kroz koja se nazire neosvetljeni stambeni blok. Soba je delimično pregrađena sobnim staklenim vratima. Na ragastovu vrata obešen ljubičasti venac sa pervazom tamnomodrih perunika, sa feminističkim znakom na donjem kraju. Suton je. Dopiru glasovi s ulice, šumovi iz okolnih stanova. Sitna crna dugokosa mlada žena sedi zgrčena na podu. Upada u prostoriju sleva, kroz ulazna vrata, starinska škrinja raskošno intarzirana sedefom, kao da je neko katapultira. Žena se prene. Dopuzi do nje, privuče je k sebi. Neki minut posle, pojavljuje se na istim vratima plava žena, visoka, masivna, uzrujana, znojava, kratke razbarušene kose. Hoda umorno, deluje nemoćno.)
JELENA: Jesi li sada zadovoljna?!... Nosam ovu sandučinu s kraja na kraj... A ti patiš!... Šta je? Avgust je 2004, devojko, a od 1999. pronosim ovu tvoju škrinju po Srbiji! A tebi je teško?... Šta je?... Nisi se snašla?... Nisi se privikla?... Teuta?
(Klekne kraj nje, pomiluje je, ova se otme.)
JELENA: Nije mi stalo do seksa... Kome je sad... do seksa?
TEUTA: Bodeš me?... Među nama nikada nije bilo seksa! To oni, oni tako nazivaju...
JELENA: Ponašaš se kô oni. Navale i... pucaju!... A ti?
TEUTA: Ja ne pucam. Pobegla sam da ne pucam.
JELENA: ...
(Teuta ćuti. Odsutno gleda u pravcu otvorenih balkonskih vrata.)

Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok