Bratislav Petković - Cvetovi zla

Započeo Braca, Oktobar 28, 2024, 05:46:02 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Bratislav Petković

Les Fleurs du mal (Cvetovi zla)

LICA:
KRALj MILAN OBRENOVIĆ
GIGA GERŠIĆ, ministar pravde
BRANISLAV NUŠIĆ

Dvorski salon, ulaze Kralj Milan i Giga Geršić. Giga neprekidno po rukama mota tvrdu tamnocrvenu fasciklu sa svilenim vezicama...
MILAN: ... Naredio sam da provetre "Orjentalski salon"... duvan mi sve više smeta... kanim se da ga batalim načisto... a i vi Gigo mnogo duvanite...
GIGA: ... Odlažem to već godinama ali moraću, navika, gadna navika...
MILAN: ... Periculum in mora est... Ajte da prekinemo sa tom gadnom navikom ovoga trena... Ja ću da ugasim moju cigaretu a vi Vašu i kraj...
GIGA: ... Nemojte tako naglo Vaše Veličanstvo.
MILAN: ... Vi Gigo kako hoćete, ja ovu sada gasim i više ni jednu neću pripaliti.
GIGA: ... Ostaće Kosta Taušanović bez najbolje mušterije.
MILAN: ... Kod "Beduina" me više nećete sretati.
GIGA: ... Obradovaće se i doktor Vladan.
MILAN: ... Neće mi više dosađivati.
GIGA: ... Ja ću od Božića...
MILAN: ... Od Božića do Nove godine, ta priča mi je poznata...
GIGA: ... Znate kako kaže Milorad Šapčanin, ništa lakše nego ostaviti duvan, do sad sam ga bar pedeset puta ostavljao...
MILAN: ... Eto kakvi smo mi Srbi kako ćemo napraviti neko veliko preduzeće kad ni duvan ne možemo da ostavimo... Ja bogami, više vremena nemam, ima mnogo toga da se uradi, nema uzmaka... Ustav je gotov, na putu sam da sredim finansije... Znate, zatražio sam zajam od Lender banke, a austrijska vlada, na Carevu urgenciju mi je poslala 700 000 franaka kao poklon... Hoću iza sebe da ostavim sve čisto.
GIGA: ... Nisam vas sasvim dobro razumeo Veličanstvo...
MILAN: ... Ovo još nikom nisam saopštio, računam na vašu diskreciju, hoću da se povučem, da abdiciram u korist moga Saše.
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok