Vlastimir Gligorijević - Hladnjača

Započeo S.Teller, Oktobar 28, 2024, 06:26:49 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Vlastimir Gligorijević

Hladnjača

1998.

BORA: Alkoholičar, da je malo bolji nego što jeste, bio bi mnogo bolji.
MILE Vinjak: Alkoholičar, ali voli da pije. Nikakav.
BATA: Mnogo pije. Baš ga briga, a u stvari ga baš briga.
RATKO: Da nije njega, ne bi se ništa desilo. Alkoholičar.
RAJKO: Samo traži svoje pare. Nije alkoholičar, ali poznaje mnoge.
DARKO: Znamo samo da se zove Darko

(Bora, Bata, i Mile vinjak imaju džepne satove sa lancem, Bata nosi staromodni šešir. Svi su staromodno obučeni u krombi kapute ili slično. Puše gotovo sve vreme. Bata puši preko muštikle. Okrenut je uglavnom licem prema publici u sedećem položaju. A sad da vidimo...)
I DEO
RAJKO: ... Eto. Od kad radim imate recku kod mene. Dužni ste po 3.000 dinara, a primate po 1.000. Čemu ja da se nadam? A sin treba da mi se ženi. Ja ću za svadbu nekako da skrpim, al' šta da se nekom od vas nešto desi. Izgubih ja 3.000 dinara. A šta ako vam se svima nešto desi. Računaj koliko bih tada izgubio. Daleko bilo, izgubio bi' 12.000 Dinara. Nemam ja vremena i živaca da se sekiram za vas. Ja imam slabo srce i slabe živce...
BORA: Jedini način da se ti zabrineš za nekoga je da mu daš pare na zajam. U tom slučaju ti postaješ dobar čovek. U tom slučaju ti si toliko dobar čovek da se više brineš za tog čoveka nego što se on sam brine... Da ti dužnik slučajno umre ti bi patio za njim kao da si ga ti rodio. I dužnika bi kad-tad zaboravio, al' kol'ko ti je dužan-nikad!
RAJKO: Nemoj ti meni mnogo da pridikuješ. Ja valjda znam bolje od tebe šta i kako radim. Mogu ja i da vam zabranim recku. Mogu ja i to da uradim. Šta bi onda bilo s vama? Ovako ste pijanice i zato pijete. Kad god vam nestanu pare: "Rajko daj recku". Nikad vas nisam odbio. Uvek sam prema vama bio pošten. A ne pitate kako mi je što sam pošten.
BORA: Šta to pričaš časti ti tvoje? Ne daješ ti nama recke što nas voliš, nego što ti se isplati. Ti samo svoj interes gledaš. Nikad nismo ispod 50 dinara. Moraš da priznaš da jedva čekaš da bacim turu. Pedeset dinara mi tebi ostavljamo svaki dan, a deca nam gladna.
RAJKO: (Negodujući) Baš gladna?
BORA: Gladna gladna. Je l' si nekad razmišljao o tome. Razmisli malo, i ti imaš decu. Kako bi tvojoj deci bilo da imaju oca kao što sam ja? Srce me boli kad im nešto zatraže a ja nemam da im dam. Pre neki dan sam plakao kao malo dete. Tražila mi ćerka za pantalone, a ja nemam. Srce me je zabolelo. Toliko mi je teško palo što nisam imao da joj dam, da sam joj rek'o da mi više nikad ne zatraži jer opet ne bi' imao da joj dam.
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok