Jordan Cvetanović - Muhe bez glave

Započeo S.Teller, Oktobar 29, 2024, 10:09:33 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Jordan Cvetanović

MUHE BEZ GLAVE

(okupacija u 13 slika)

Mami, tati, Aliji, Radovanu i Franji

LICA:

TONKA, oko četrdeset godina, Mikijeva žena, samouvjerena i otresita, bez dlake na jeziku, radnica u agenciji za nekretnine, ne daje se mužu tek tako. Nečista Hrvatica.
MIKI, blizu četrdeset pete, Tonkin muž, tih i introvertan, papučar i diler ženskih bundi iz Švicarske, poginuo u nadi da će mu se žena, ipak, dati. Čisti Srbin, a kao da nije.
ZDENKA, njihova ćerka, maturant, žrtva Draženove pedofilije, klasična tinejdžerka koja vjeruje u ljubav i psiho testove iz teen časopisa, čita horoskop i *ebe se i više nego što bi trebalo u njenim godinama. Jugo-nostalgičar bez pokrića. Hrvatica zbog frendica.
DRAŽEN, točno 33 godine, zgodan sa pretenzijom ka gojenju i stvaranju pivskog stomaka, glavni za slanje hrvatskih obveznika na ratište, istrajan u ideji o neovisnoj Kroaciji u budućoj modernoj Europi, oženjen Verdanom, pedofil, očajnički želi sina. Mrzi Srbe, sarme i sve što miriše na to. Čist Hrvat, ali u zadnje vrijeme.
ANA LASIĆ, godine krije ko' guja noge, pseudo emancipovana i upakirana dama, patološki laže, najbolja Tonkina frendica, neostvarena i samim tim vječno prokužena u realnosti, kompleksašica, nedojebana. Valjda Hrvatica.
DARKO BLAŽEVIĆ , oko četredeset godina, zgodan i prosjed, direktor utjecajne firme Royal, nesuđeni Tonkin muž, nalickan i pretjerano fin. Trudi se da po svaku cjenu sakrije patnju za Tonkom. Kozmopolita i kavaljer. Ne zna se što je, mada neki tvrde da mu je majka Ukrajinka.

Radnja se dešava negdje u Hrvatskoj na samom početku i tjekom krvoprolića devedesetih i raspada mile nam domovine SFRJ. Ljudi su normalni i krasni, sve dok im ne ugrozite život, a tada svatko od njih vadi svoj naoštreni nož, koji zabada u točno ono oko koje je mrzio i do tada, samo nije bilo vanrednog stanja, pa ni sočne prilike. Drama je rađena po motivima bestselera "Uho, grlo, nož" koji je napisala jedna genijalna žena čije je ima Vedrana Rudan. Svaka sličnost sa njenom knjigom je namjerna, a greške su omaška autorove mašte.

UMJESTO UPUSTVA ZA ČITANJE!

"Umjesto da susjedu iskopam oko, umjesto da novinarima slomim vrat, umjesto da vojnicima otmem ručnu bombu i uvalim im je u usta, umjesto da nekome od političara otmem najdražeg unuka i ubijem ga za dušu, umjesto da zapalim veliki, veliki, veliki, veliki požar u kome bi planula i mala Hrvatska i velika Jugoslavija, i bogata Evropa i demokratska Amerika, ja sam napisala knjigu. Iz nemoći i mržnje. Ja, zapamtite to, nisam ni fenomen, ni književnica, ja sam Terminator. Kome je ostala samo pisaća mašina. Čitajte moju knjigu! I rigajte! Ni meni nije bolje."

-Vedrana Rudan, autorica romana "Uho, grlo, nož", u magazinu BALCANIS, jesen 2002.

SLIKA PRVA

U malenoj sobi u žutim tonovima sede Tonka, koja pokušava da navuče čarapu i Miki koji sedi i gleda je.

Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok