Ivo Mijo Andrić - Odbačene stvari

Započeo Braca, Oktobar 29, 2024, 11:05:51 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Ivo Mijo Andrić

Odbačene stvari

(drama u osam slika)

LIKOVI:

LUKIN (Dalmatinac star oko 50 godina)
MLADIĆ
PJESNIK
DJEVOJKA i MLADIĆ
GRAĐANIN
VOZAČ
INSPEKTOR
INSPEKTORICA
POLICAJAC 1
POLICAJAC 2
POLICAJKA
KONOBAR
BICIKLISTICA
GRADONAČELNIK

Prva scena

(Manji gradski trg. Vide se pročelja zgrada, kontejner, kante za smeće pred ulazima, te dvije klupe. Iza jedne zgrade dolazi Lukin, čovjek srednjih godina, ne baš uredno odjeven. Desnom rukom pridržava oveća istrošena dječja kolica i govori poluglasno, okrećući se lijevo-desno)

LUKIN: Nigdje žive duše. Ka da je sve pomrlo. (Iz daljine se čuje buka auta, a zatim škripa kočnica i udar u neki tupi predmet)
LUKIN: Ja o mrtvin, a oni se javljaju. Koga li je sada skinija s nogu? Ne moreš ti danas ništa bez brzine. Ako ne žuriš nećeš, lipi moj, nikad stić. Ni uteć. Sve se danas radi na brzinu. I kad se jede i kad se pije i kad se spava. A, gospe mi, i kad se dica prave. Oni moj netjak napravija dite u parku. Na klupi pod Marjanon. Zavuka ga di nije triba i sad plaća alimentacijun, taman kol'ko mu trećinu plaće zavaća. Pokuša se izvuć iz govan, ali ga je otkrija oni DE-EN-KA. Jeben igrač taj DE-EN-KA. Ka da je iz Kine, oli iz Koreje. Ka da je čita Mao ce Dunga. Gospe ti, doklen je to došlo. Netjak je tek malko umočija, a poslin toga će iskijavat dok dite ne završi fakultet. Koja su ovo vrimenena, gospe moja. Koja su ovo vražja vrimena. (Sjeda na klupu i kopa po kolicima, odakle izvlači stare novine. Otvara ih, lista i zaustavlja se na jednom tekstu koga čita poluglasno)
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok