Mirjana Ojdanić - Trag ljudskih zuba

Započeo Braca, Oktobar 29, 2024, 06:33:53 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Mirjana Ojdanić

Trag ljudskih zuba

ženska drama

Posvećeno N.D., da ne zaboravi.

Beograd, februara 1999.

Lica:
Z.K. (intelektualka, 45 godina, muž inspektor u policiji. Ima ćerku od tri meseca.)
GROZDANA (malo srednje škole, 44 godine, domaćica, muž parazit, polupismen. Ima petoro dece, starije, koja nisu s njom. Ima i unučad.)

Događa se u jednoj sobi sigurne ženske kuće*.
Drama je inspirisana dokumentarnom knjigom ''U potrazi za ženskim sigurnim mestom'' Nadežde Ćetković.

*Sigurne ženske kuće su projekat Ženskog pokreta (otpora?), a služe da pomognu zlostavljanim ženama, da im pruže utočište dok ne pronadu bolje životno rešenje. Kuće se uskoro zatvaraju zbog nedostatka sredstava.

1. Scena - Netipičan slučaj
Bezlična soba. Očigledno privremeni smeštaj. Ima samo najnužnije, dva dušeka (ili bolnička kre-veta, jedan bez posteljine, a jedan namešten i s vrećom za spavanje), sto, dve stolice (različite). Ranac, torbe, mali rešo. Razapet konopac za veš. Obavezno dečja kolica, sa opremom. Z.K., sama u sobi, pegla pelene - nevešto. Govori u kasetofon, ali to ćemo tek kasnije da primetimo.
Z.K.: Ja sam netipičan slučaj. Imam 45 godina i 22 godine radnog staža, s fakultetom. Srećom, sada sam na trudničkom bolovanju, pa sam mogla da nestanem. Inače bi me našao na poslu... Zato nisam otišla kod roditelja... Zna i sve moje prijateljice. Družimo se od studentskih dana, a skoro 20 godina živimo zajedno. Zna svaki korak koji mogu da napravim. Venčani smo valjda šest meseci... Ne mogu da upamtim taj datum... I to nešto govori... Upecao me na dete. Ni kao devojčica nisam želela da se udam. Sanjala sam neke druge stvari... Prosto nisu sve devojke podobne za brak... U svakom slučaju, nisam od onih žena za koje Markes kaže: ,,Svaki će se muškarac s njima usrećiti jer su naučene da pate." Ovo nije važno...
(saginje se da zaustavi kasetofon i izbriše kraj)
Imala sam tri abortusa... Da sam prekinula i ovog puta, ne bih više imala šanse... Nisam htela da proživim život ne rodivši nikog.
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok