Miro Gavran - Sladoled

Započeo Braca, Novembar 03, 2024, 05:25:18 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Braca

Miro Gavran

Sladoled

(komedija)

Lica
MAJKA
(26 godina, 30 godina, 36 godina, 44 godine, 53 godine, 60 godina, 63 godine, 73 godine, 83 godine)
KĆI
(3 godine, 7 godina, 13 godina, 21 godina, 30 godina, 37 godina, 40 godina, 50 godina, 60 godina)

PROLOG
MAJKA: Prema našoj enciklopediji, sladoled je slastica izrađena od mlijeka ili vrhnja, žumanjaka i šećera. Da bi se dobile različite vrste, dodaju se voćni sokovi ili mirisi, čokolada, kava, lješnjaci, rum, vanilija itd.
KĆI: Smjesa se miješa u rashladnom uređaju u posebnoj posudi (nekada ručno, danas većinom električnom miješalicom), sve dok se ne skruti u sleđenu masu različite konzistencije – tako dobijemo mekani i tvrdi sladoled, koji se servira različito modeliran. (Brzi glazbeni akord i promjena svjetla.)
1. SCENA
(Majka ima 26 godina, kći ima 3 godine. Držeći kćer za ruku, majka dolazi na ljetnu terasu slastičarnice sve do proscenija gdje se nalazi nevidljiva vitrina za sladoled. Vitrina je "postavljena" na rub scene između publike i naših junakinja, tako da se obraćajući nepostojećoj slasti čarki, majka zapravo obraća publici.)
MAJKA: Smiri se, dušo, smiri... sad će ti mama kupiti sladoled... Dobar dan... hajde, dušo, reci koji sladoled želiš. Ovaj tamni je od čokolade, a ovaj drugi je od vanilije.
KĆI: Mama, ja bih htjela onaj koji je slađi.
MAJKA: Oba su slatka.
KĆI: Ja bih onda htjela i jedan i drugi.
MAJKA: To će ti biti previše, dušo. Odluči se koji ćeš.
KĆI: Ja bih oba – teško mi se odlučiti.
MAJKA: Vidiš da teta čeka, reci što ti je draže?
KĆI: A koji tata više voli?
MAJKA: Tata obično uzme pola jednoga i pola drugoga.
KĆI: Onda ću i ja pola jednoga i pola drugoga.
MAJKA: Molim vas maloj polapola, a meni vaniliju. (Pruža "novac", jedan sladoled daje maloj, a drugi uzima za sebe.)
MAJKA: Hvala... Hajde, dušo, sjedni ovdje da u miru pojedemo sladolede pa idemo u vrtić.
KĆI: Mama, ja ne bih u vrtić.
MAJKA: Moraš, zlato – a i obećala si mi da ćeš otići u vrtić ako te odvedem na sladoled. Vidjet ćeš kako će ti ondje biti lijepo. Puno igračaka, puno djece.
KĆI: Mama, ja bih radije bila u našem stanu s tatom.
MAJKA: Tata je na putu, tata radi. Njega neće biti još danima. Tata gradi ceste.
KĆI: Je l' tata vozi bager?
MAJKA: Ne, sunce, tata je inženjer, on nadzire one koji grade ceste, on onome tko vozi bager zapovijeda.
KĆI: Ja bih voljela da moj tata vozi bager.
MAJKA: Zašto?
KĆI: Zato da me stavi na bager i da me provoza.
MAJKA: Je l' ti fn sladoled?
KĆI: Je, al' je jako hladan.
MAJKA: Mora biti takav.
KĆI: Mama, ja ne bih u vrtić.
MAJKA: Objasnila sam ti da tate nema doma i da moraš od danas ići u vrtić. Ne mogu te ostaviti samu.
KĆI: Ja bih s tobom bila doma.
MAJKA: Zlato, rekla sam ti, već da od sutra mama počinje raditi u jednoj velikoj zgradi i od sutra ni mene neće biti doma. Mami je to prvo radno mjesto i uzbuđena je jer joj je sutra prvi radni dan, kao što je tebi danas prvi dan vrtića.
KĆI: A kako to da ti nisi prije radila i uvijek si bila doma sa mnom?
MAJKA: Prije nisam mogla raditi jer... jer... Kad su se mama i tata zavoljeli... ostala sam trudna, pa sam prekinula fakultet, pa sam rodila tebe, pa si ti onda bila mala i nisi mi dala učiti ni danju ni noću, pa sam tek prije dva mjeseca diplomirala i tek sad mogu raditi ono za što sam se školovala.
KĆI: A kako se ta tvoja škola zove?
MAJKA: Koja škola?
KĆI: Ta koju si završila?
MAJKA: To je bio studij prava.
KĆI: A što je to?
MAJKA: Teško je to i meni za objasniti.
KĆI: Hoćeš li ti voziti bager?
MAJKA: Neću.
KĆI: Onda je i to bez veze, kao i tatin posao.
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok