Bogdan Čiplić - Zunzara

Započeo Braca, Novembar 05, 2024, 12:40:54 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Богдан Чиплић

Зунзара

ПРВИ ЧИН

I поjава

МИТА: /долази свирајући у хармонику дугметару и пева бећарац/ Мора бити да сам се родијо кад је ђаво биштијо његову матер! Нигди мира ни покоја. Мучим се ко твор у гвожђе. Од једа мога јем моју црну џигерицу. Гризем се ко пун месец после уштапа. Та ко је још тако награисо и награбусијо ко ја. Али сâм сам мени закуво чорбу, па сад је јеј Мито. Јесте вруће, да све греде бројим кад је јем, ал кад сам пустијо мени да се зацопам у моју рођену куму, тако ми ондак и треба! Ја, да набијам рогове моме рођеном куму! Ај, Мито, Мито, куд то шибаш! Проклет да је часак кад сам сазно шта је то вољење и грљење, и створа јим њиног и оца им и аскурђела њиног! Флинта једна, кад сам се и загледо у њу! Ето, сад ме довукла оде чак из мог села. И зашто сам дошо, кад ништа свршити нећу. Ди си бијо: нигди. Шта си радијо: ништа. Еј, моја, луда заћорена главо! Ништа друго, него она бацила урок на мене. Дала ми цигурно да попијем чорбу скувану од крила слепог миша, ил је окретала лончић. За ото горем ко багрени пањ. Изгоре и крв и месо и кости! А ту ди је срце: ту највећма пече. Скаче и скичи срце, па се приврће и увија, ко мачка у врућој рерни. А споља по срцу тучеду два калапача, један падне по њему, а други се дигне. Та, матер вам вашу брезобразну, докле ће да кујете! Та, ни рублље се сас праклљачом толико не туче кад се пере. Једва дувам. Лепо видим да ми је дошо смртни час. Сав ми се дроб упалијо од срца, до пупка. А одатле надоле, већ ми све изгорело. Лепо осећам како се на уста пушим. О кумо, кумо, богараша ти твога, окани ме се, мани ме, турпија те изела да те изеде, Шта да радим, Мито, брате, кажи шта да радим. Ма, иди, Мито, лепо код ње, па јој све исприповедај. Можда ћете се некако јопет нагодити. Ех, кад би она пристала да биде онако како је било пре. Окако, на мој калуп! Добро, а шта ћеш ти, Мито, ако она не пристане? Та, маму јој њену шкораву, валда ћу знати да кажем шта ми срце стално шапуће. Ал шта ћеш, ти, Мито, ако ти је кум кући? Та, наћу већ неки изговор. Добар изговор злата вреди. Не бој се, Мито, мада си из села, ниси ти глупав, само напред!

II поjава

Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok