Žan Baptist Poklen Molijer - Don Žuan

Započeo S.Teller, Novembar 14, 2024, 10:01:39 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Žan Baptist Poklen Molijer

DON ŽUAN

Prevod: Mladen Leskovac

LICA
DON ŽUAN, Don Lujev sin
ZGANAREL, Don Žuanov sluga
ELVIRA, Don Žuanova žena
GUZMAN, Elvirin štitonoša
DON KARLOS i
DON ALONZO, Elvirina braća
DON LUJ, Don Žuanov otac
FRANCISKO, prosjak
ŠARLOTA i
MATURINA, seljanke
PJERO, seljak
STATUA KOMANDANTOVA
LAVIOLET i
RAGOTEN, Don Žuanovi lakeji
GOSPODIN DIMANŠ, trgovac
LA RAME, plaćeni ubojica
DON ŽUANOVA PRATNJA
DON KARLOS I DON ALONZOVA PRATNJA
PRIVIĐENJE

Dešava se na Siciliji

PRVI ČIN

Pozornica predstavlja dvorac.

POJAVA I

Zganarel, Guzman
ZGANAREL (držeći u ruci burmuticu) Neka Aristotel i svi filozofi što ih god ima govore šta hoće, ništa ne vredi koliko burmut: to ti je uživanje za časne ljude, a ko živi bez burmuta, taj nije ni zaslužio da živi. Ne samo da on bistri i čisti glavu nego i oplemenjuje dušu i podučava čoveka poštenju. Ta zar ti ne vidiš da čovek, čim ga uzme, postaje ljubazan sa celim svetom i radosno ga nudi desno i levo, ma gde se nalazio? Čak ne čeka ni da mu ga zatraže, preduhitrava i želju: u tolikoj meri je istina da burmut izaziva časna osećanja i vrlinu kod svih onih koji ga uzimaju. Ali dosta o tome, vratimo se našem malopređašnjem razgovoru. Dakle, dragi Guzmane, ti veliš da je tvoja gospodarica, dona Elvira, iznenađena našim odlaskom, krenula za nama, jer joj je moj gospodar tako osvojio srce da više ne može živeti bez njega, pa je došla za njim ovamo da ga nađe? Hoćeš li da ti u četiri oka kažem šta ja mislim? Bojim se da će se zlo provesti sa svojom ljubavlju, da će njen put u ovaj grad doneti malo ploda, a isto bi vam bilo i da niste micali odande.
GUZMAN Ali zašto, zašto? Molim te, Zganarele, reci mi ko ti je mogao uliti toliki strah, zbog čega si toliki zloslutnik? Da li ti je gospodar otkrio svoje srce i da li ti je rekao da je ohladneo prema nama, pa da zbog toga mora da putuje?
ZGANAREL Ma ne; ali po svemu jasno vidim kako stoje stvari. Ništa mi on nije rekao, ali bih se smeo opkladiti da se stvar tako razvija. Može biti da se i varam; ali u ovakvim stvarima i iskustvo mi pomaže da vidim jasnije.
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok