Alberto Eškenazi - Kapi ljubavi

Započeo S.Teller, Novembar 22, 2024, 08:02:01 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Alberto Eškenazi

Kapi ljubavi

S grčkog preveo Dragan Milenković

Čin 1.

Iza jednog providnog zastora stoji goli muškarac. Jedan reflektor osvetljava vertikalno nadole sa visine. Gleda napred, bezizražajno, bez grimase.
Muškarac
Moje ime je Džimis.
Naglo se gasi svetlo, muzičko premošćavanje. Polako se pale sva svetla na pozornici. Muškarac vežba go, na sebi ima samo donji veš. Diže teg.
Džimis... Džimaris !!! Džimis znači snaga.
Nastavlja sa vežbanjem.
Kao što se zvao Džimi Blondes... da! Nekada... prvak... firma! Slučajno se zvao Džumi? Da bi u životu napravio karijeru, neophodno je zvučno ime. Dosadi mi majka kad me zove Nikos. Čuj: Nikos! Kad te je krstio pop! Daj, bre,majko, ne seri više! (ljuti se) Da li me je neko pitao? A? Pitam ja vas - jeste li me pitali ?
Prestaje sa vežbanjem, ostavlja tegove i briše se.
Zamukla stara. Šta sam razumeo za toliko godina kao Nikos ? A? Šta? Šta sam bio? Jedno ništa!
Ulazi u kupatilo. Čuje se zvuk tuša.
Od dana kada sam se posvetio svom telu... E, šta sad da mu radiš? Postao sam neko! Šetam, a ljudi mi se dive! Jel to malo? I eto, mrmorenja i došaptavanja šuš-šuš, - ''prolazi DŽimares''! I onda komentari ...kakvo telo, takav dasa!
Izlazi iz kupatila.
Ti si najjači...Ti si oklopnjak... Ti si sirovina! Oh! Kako mi izađe ova reč iz usta?
Baca peškir i oblači vojničke pantalone i čizme.
Katerina! Ona mi to stalno nabacuje! I šta da radim kad je udarena? Ali, žao mi je... Drugarica iz detinjstva, godinama trči za mnom. Nemoj slučajno da prdneš a da ne čuje... Zaljubljena... Bre, dušo moja, bre, zlato moje... Ništa! Ne reaguje ni na šta! Hoće samo DŽimija!
Zauzima poze pred publikom i zateže mišiće.
Sad, među nama, i u pravu je. Dve godine su prošle od kako sam počeo da vežbam sa tegovima, uzimam tablete i vidi rezultate! Pipni ovde... Ovde... A? Šta kažeš? Šta kažeš? Samo oni iskompleksirani gledaju to kao nešto negativno.
Kao Katerina, na primer. Dvadeset godina me juri! Da, da, kao što čujete dvadeset godina! Nije razumela kada joj je prošlo vreme i postala je baba - devojka...A ja? Nisam više pupoljak ali mi zavide i dvadesetogodišnjaci. I kad kažem da mi zavide mislim i bukvalno. Kao, na primer, nedavno. Otišao sam na more i šetajući onako u kupaćem... Među nama, stezao sam malo mišiće... sve oči uprte u mene i šu, šu, šu međusobno se došaptavaju.
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok