Mihail Bulgakov - Maestro i Margarita

Započeo S.Teller, Novembar 26, 2024, 12:17:11 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Mihail Bulgakov

Maestro i Margarita

Dramatizacija za pozorišnu predstavu: Aleksandar Saša Petrović

Filmska projekcija. Pozadina špice filma ,, Majstor i Margarita" : dugacki farovi zavejanim ulicama stare Moskve. Drvene
kuce... ograde... crkve sa pozlacenim tornjevima...ogolelo drvece... Preko slike iz megafono, cuje se Pilatov glas:
CETRNESTOG DANA, PROLECNJEG MESECA NISANA, U SUMRAK, SA MORA JE DOŠAO
CUDNOVAT I STRAŠAN OBLAK...POMRACINA JE ZAKLONILA TRAGOVE ULICE.
NESTALI SU KIPOVI KRILATIH BOGOVA I VISECI MOSTOVI... GRAD JERUSALIM JE
POTONUO U TAMU I NIŠTAVILO... OGROMNI CRNI OBLAK JE LEGAO I NA GOLGOTU... U
MRAKU SU NESTALI I RASPELA I DŽELATI..."
Pilatov glas se gubi, a u prvi plan dospevaju zvuci ,, Rostovskih zvona"... Ponovo se cuje Pilatov glas:
,,ZAŠTO ME KAŽNJAVATE BOGOVI!- OPET MI JE DOŠLA U POSETU... RASPOZNAJEM JE
!... TO JE ONA – UŽASNA BOLEST OD KOJE MI SE POLA GLAVE RASPADA ! ... KUDA DA POBEGNEM ? – GDE DA SE SAKRIJEM ?... SPASITE ME BOGOVI OD NEPODNOŠLJIVIH
BOLOVA !... cuju se jecaji, a zatim, opet, glas:
,,JA, PETI PROKURATOR JUDEJE , PONTIJE PILAT, PREKLINJEM VAS, OSLOBODITE ME
BOLOVA ..."
,, Rostovska zvona" pa opet Pilatov glas: ,, U SUMRAK, SA SREDOZEMNOG MORA, DOŠAO JE
CUDNOVAT I STRAŠAN OBLAK... U TAMU I NIŠTAVILO POTONULI SU GOLGOTA I
GRAD JERUSALIM..."
Posle špice nastavlja se projekcija uvodnih scena filma: Maestro u tramvaju... ukrštanje pogleda sa Wolandom... detalj
davoljske glave na jabuci Wolandovog štapa... – Margarita, videna kroz prozor tramvaja. Hol pozorišta sa najavom komada
,, Pontije Pilat"
Ponovni susret Margarite i Maestra. Korovjev ,, predstavlja ,, Maestra. Maestro se uspinje širokim stepenicama prema ulazu
u pozorišnu salu... Ekran se zamracuje (filmska projekcija se gubi) . Podiže se ekran- otkriva pozornicu:
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok