Anđelo Beolko Rucante - Mušica

Započeo S.Teller, Novembar 28, 2024, 01:24:11 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Anđelo Beolko Rucante

Mušica

(Adaptirana verzija)

L i c a:

Menato
Betija, Rucanteova žena
Tonin, vojnik
Rucante
Jedna žena
Muzikant

MENATO
(Pljuje) Fuj, * E B E M ti život, baš sam ja nesrećan! Mora da sam se rodio kada je đavo češljao sebi rep! Ej, Menato, Menato. E, pa i treba ti tako!(Sedi na travi kraj puta, pred nime razvezana torba, seče sebi komad slanine i hleba i jede). Da li mi je to trebalo? Zaljubiti se u kumu? Ko je još to video? Krenuti na takav put samo da je vidim. Ej, šta ti je ljubav! Ne bira ni mesto ni vreme, steže oko srca, nemožeš noću spavati, prevrćeš se u krevetu, gola voda si! Sanjam ti ja tako jedne noći da sam ušao u štalu da napojim stoku. Uzimam kofu i najednom pljus! Stanem u balegu! A balega do članaka! Pa još i više! Takva ti je stoka kod nas, a ne kao kod komšije: sitna, malena, zakržljala. Stao sam pa šta? Skinuću čizmu, slamu u šake pa ću je obrisati. Tek što sam seo, ni čizmu nisam skinuo, ulazi moja kuma. Kofa u ruci, košulja raskopčana, vrućina, lice crveno, diše brzo kao zec. Mislim ja: E, pa valjda ju je ova moja zamolila da joj nešto pomogne, inače šta bi ona radila u mojoj štali". Ćutimo. Ja sa pravim kao da sam zauzet oko moga posla, odnosno balege, ali ponekad pogledam ispod oka na nju, vidim, umiva dojke, mislim kravlje, sve se vrpolji. Nije mi svejedno. Sve u meni kuva. Ustaje kuma, sipa vodu, ispira kofu, seda i diže suknju, počinje da muze. Muze, pa muze, ne da muze, ljudi božji, ali... muze, no! To je vešta ruka, sposobna, vime se beli, mleko šušti u kofi, samo što ne provri, grudi joj se tresu kao pihtije, a ja brišem tu usranu čizmu da se sija više nego kad je bila nova. Ej kumo, kad ti skočim... I samo što sam krenuo, ritne se moj Garo, crni što sam ga kupio od Cigana na vašaru i pljus... do stomaka ... odnosno niže. Fuj, * E B E M ti san. Trgnem se, ona moja hrče, oseća se na beli luk na kilometar. Gledam u polumraku i nikako mi nije jasno: da li spava na stomaku ili na leđima.To što bi trebalo da bude dupe sada mi liči na sise. A možda je to stomačina. Slanina! Menato, mislim ja u sebi, pakuj se ti u grad, pa kod kume. Doći ću i reći ću joj da je volim. A šta ako je kum kod kuće? E, već ću izmisliti nešto. (pakuje stvari, ustade i odlazi).

( Promena eksterijera. Grad, trg ispred kumine kude)

Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok