Žan Pol Sartr - Zatočenici iz Altone

Započeo S.Teller, Januar 08, 2025, 08:41:00 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Žan Pol Sartr

Zatočenici iz Altone

Komad u pet činova

Preveo: Dragoslav Andrić

LICA po redosledu izlaska na scenu:
LENI
JOHANA
VERNER
OTAC
FRANC
ESESOVAC
AMERIKANAC
ŽENA
PORUČNIK KLAGES
FELDVEBEL

NAPOMENA
Verovao sam da sam izmislio prezime Gerlah. Ali prevario sam se: bilo mi je u sećanju. Žalim zbog svoje greške tim više što je to bilo prezime jednog od najhrabrijih i najpoznatijih protivnika nacional-socijalizma. Helmut fon Gerlah je posvetio svoj život borbi za zbližavanje Nemačke i Francuske, i za mir. Godine 1933, jedan je od viđenih Nemaca koje progone; konfiskovana su sva njegova dobra i njegove porodice. Umro je u izgnanstvu, dve godine kasnije, pošto je i poslednjim svojim snagama nastojao da pomogne svojim izbeglim sunarodnicima. Prekasno je da se menjaju prezimena mojih ličnosti, ali molim njegove prijatelje i njegove najbliže da uvaže ovo žaljenje i moje izvinjenje.

PRVI ČIN

Velika dvorana, pretrpana pretencioznim i ružnim nameštajem, većim delom s početka nemačkog XIX veka. Unutrašnje stubište vodi do malog odmorišta. Na tome odmorištu jedna zatvorena vrata. Dvoja staklena vrata vode, desno, u gusti park; svetlost, napolju, kao da čini zelenim lišće drveća kroz koje prolazi. U dnu, desno i levo, dvoja vrata. Na zidu u dnu tri ogromne Francove fotografije, sa florom na okvirima, dole, desno.

SCENA I
Leni, Verner, Johana
Leni stoji, Verner sedi na fotelji, Johana sedi na kanabeu. Ne govore. Odmah potom, veliki nemački zidni sat otkucava tri časa. Verner naglo ustaje.
Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok