Vasilij Sigarev - Zmijsko leglo

Započeo S.Teller, Januar 08, 2025, 09:02:20 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Vasilij Sigarev

Zmijsko leglo

drama u dva čina

prevod: Novica Antić

LICA:
ANDREJ – 22 godine
ZINA CVETKOVA, njegova majka – 50 godina
ĆALE, njegov otac – 55 godina
SVETKA, Andrejeva sestra – 30 godina
GENA, njen muž – 33 godine
EDIK, Genin rođak – 35 godina
LENJKA, Svetkin sin – skoro 7 godina
PRVI POLICAJAC
DRUGI POLICAJAC

Na drumu sretoh čoveka nespokojnog lica. Stalno je išao pravo, nikud ne skrećući, kao da se kretao ka nekom cilju. Sustigoh ga i zapitah:
- Ko si ti?
- Ja sam Ahasfer – odgovori – Besmrtni Jevrejin...
- A kuda ideš, Ahasfere?
- Ne znam. Niko mi to nije rekao.
- Zašto uopšte onda ideš?
- Tako mi je suđeno. Gospod me je osudio da lutam zemljom do smaka sveta – odgovori mi. I škrta ali najgorča suza u Vaseljeni, zacakli u njegovom desnom oku. I skliznu niz prašnjavo lice, ostavljajući za sobom prljavi trag na obrazu. I kanu. I nesta u zemlji.
A Ahasfer osta. Sada već bez suze.
Sam...
I pomislih tada, on mora da je jedini koji želi da sunce zanavek ugasne. Ili, možda, nije jedini?..

PRVI ČIN

Stan Cvetkovih. Dvosoban. Mali. Hodnik. Kuhinja, tri sa dva ipo. U kuhinji starovremski frižider, oblepljen sličicama, rešo sa dve ringle, pretrpan čađavim loncima i šerpenjama i mašina za pranje veša, koja liči na nekakvu bačvu. Tu je i polica za suđe, iznad koje je prozor bez zavese koji gleda u kupatilo. Kao i u toalet, jer oni nisu odvojeni. U velikoj sobi nekakvi šifonjeri čudnog izgleda i raznih boja, vrata im poispadala iz šarki, rasklimatana sofa, rasparene fotelje sa rukohvatima koji otpadaju, na prozoru posiveli til, još jedan frižider, i odvojen, na novom crnom stočiću, nov novcat, crni televizor.
Vrata koja vode u drugu sobu su pritvorena.
ANDREJ i ĆALE sede na otomanu. Andrej je u beloj košulji koja mu je prevelika. Ćale u ruci drži daljinsku upravljač uvijen u celofansko pakovanje, drži ga kao da je to nešto najvrednije na svetu.
SVETKA stoji kraj šifonjera. Šminka se, ogledajući se u ogledalu nalepljenom na vratima šifonjera. Na njoj je kućni mantil.

Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok