Kratke, kraće i najkraće drame na svetu

Započeo S.Teller, Januar 08, 2025, 09:05:52 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Teller

Jovan Ćirilov

Kratke, kraće i najkraće drame na svetu

Uvod ukratke, kraće i najkraće drame na svetu

Kad je Petru Krdu u ovoj ediciji 1999. godine objavio moju malu antologiju Najkraće drame na svetu, tiraž je planuo za nekoliko meseci. Na Fakultetu dramskih umetnosti, i profesori i đaci, obilato su koristili tu knjižicu za svoje ispitne predstave. Čak sam jednu predstavicu sastavljenu od tih dramica video. I baš se čudim da još niko nije napravio predstavu na nekoj od malih scena naših velikih pozorišta. Antologija nije izašla iz štampe, počeo sam da nalazim još malih drama velikih autora. Među prvima su bili Antonen Arto i Ivo Andrić. Na jednoj od promocija moj kolega Jovan Hristić izgrdio me je na pasja kola što u knjigu nisam uvrstio parodije na operska libreta Stanislava Vinavera. A nekoliko autora mi je ponudilo da specijalno za ovaj nastavak antologije napišu svoje najkraće dram e. Neke od njih sam ja animirao da ih napišu. Plodove te ,,ponude i potražnje" naći ćete u ovoj knjižici. Za ovu novu pregršt kratkih drama imao sam bolji naslov nego što je ovaj koji se našao na koricama. Glasio je Još kraće drame, drugi deo, ali u ovoj novoj zbirci ima i kraćih i dužih od drama u onoj prvotnoj, pa nisam hteo, radi dobrog naslova, da mimoiđem istinu. Podnaslov bi mogao da bude Od Indije do Inđije, jer je u knjizi prvi autor Amaru (VIII vek) iz Indije, a poslednji Zoran Jovanović iz Inđije. Kao Romu, njegovi daleki preci su poreklom iz drevne Indije, prognani sa tog potkontinenta baš u vreme kad je živeo Amaru. Petru Krdu ima ideju, ako se tiraž i ove knjižice rasproda i približno tako brzo kao prvi, da izda oba dela u jednoj knjizi. Nije loša ideja. To će me spasti truda i troškova da prijateljima, a i ponekom neprijatelju, fotokopiram prvu knjigu. Već odavno ne pozajmljujem unikatne primerke knjiga iz svoje biblioteke, a naročito ne one čiji sam autor. Jer, priznaćemo, mi, Srbi, gotovo bez izuzetka, nemamo običaj da vraćamo pozajmljene knjige.

Jovan Ćirilov Maj, 2008.

AMARU (VIII vek)

Poetski tekst Iskušenja je najstarija drama u ovoj zbirci. Poslovično nepouzdana indijska hronologija pretpostavlja daje Amaru živeo negde oko 800. godine nove ere. Bio je indijski liričar koji je na sanskritu tanano pevao o čovekovom erotskom životu, kako ga je bez zazora zabeležila i ruka indijskih vajara kamenorezaca. Postoji legenda da je Amaru 101. inkarnacija duše u kojoj je bilo nastanjeno sto žena, tako da nije neobično što je on, osim ljubavi žene i muškarca, opevao i ljubav žene prema ženi.

ISKUŠENJA

Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok