Kinezi u podrumu

Započeo pitalica, Novembar 29, 2008, 12:48:03 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pitalica

Jeste li skoro nešto kupovali? Bateriju, bižuteriju, pozamanteriju, tepihe, lokomotive? Jeste? A gde? Da, da... Mogu vam reći da sam ja strašno razočarana našim odnosom prema Njima, nije da ja Njih nešto posebno volim, štitim, propagiram, al' ipak, s dužnim poštovanjem, Oni su svet osvojili - nismo mi. Jest da smo mi ''nebeski...'', ali to sam već rekla. Nego, da pojasnim, kako kažu uvaženi političari: pre neki dan moj Staratelj, u retkom nastupu dobrote, odluči da me odvede u Sombor, da me ''ponovi''. Bazali smo tako od butika do butika, spotičući se usput o lepo zamišljene ali još neukopane betonske blokove, a još više o one duge redove nula iza svakog broja diskretno okačenog na dopadljive odevne predmte. Stignemo tako i do ''tržnog centra'', impozantne zgrade u sred pijace. Odahnuli smo čim su se za nama zatvorila vrata, ne, nije od cena, od  grejanja. Zirnemo levo-desno, gore-dole, e, tu, baš tu dole velika, velikačka zelena tabla a na njoj piše KINEZI U PODRUMU. Staratelj i ja, u neverici! Znate ono, kad na kapiju prikucaju tablu sa odrubljenom glavom psa a ispod (glave) piše ''pazi, ujeda'' ili ''opasan pas''... Što je još interesantnije, i ispred, i iza nas koračaju likovi slični nama, ali ni na kome se ne primećuje pomenuta neverice, naprotiv, smeju se k'o ludi. Utopimo se mi, obazrivo, u masu, i siđemo u taj podrum, kad tamo - ima šta da se vidi: Mi šetamo kroz naslagane hrpe robe, Mi poslužujemo, Mi brišemo podove i prašinu, Mi se otimamao za XXXL veličine, Mi plaćamo ... a Oni mirno sede za kasom, Oni primaju i broje dinare, Oni podižu sitnu dečicu i jedu štapićima, Oni pričaju Našim jezikom (čik da Mi progovorimo Njihovim)... Mi smo kupili svašta, nije to ni za bacanje, nije ni skupo... Jedino, kad smo izlazili, pitam ja Staratelja: Zašto su nas u školi učili da se svet osvaja ratovima? Tu je pao, nije znao, i zato je  nesebično turu pića za Nas zvao!

Braca

Ja sam,međutim,razočaran našim odnosom prema "Nama",u odnosu na "Njih".
"Oni mirno sede za kasom, Oni primaju i broje dinare, Oni podižu sitnu dečicu i jedu štapićima,Oni pričaju Našim jezikom..." Istina.Oni sve to rade.Rade i ne stide se ... Ne stide se što našoj deci prodaju otrovne igračke (posebno otrovne za uzrast do godinu dana),što nam "uvaljuju" stone lampe koje kad se ugreju isparavaju štetne supstance iz farbe kojom su bojene,što (dokazano) za posledicu ima glavobolju i iritaciju očiju.Da ne zaboravimo ni njihove dvožilne (!?) "šuko" produžne kablove zbog kojih malo-malo pa nešto plane u zemlji Srbiji .Primera je na stotine,ovi su mi prvi pali na pamet.
I šta mi preduzimamo ? Kada kažem mi,mislim na ovu ubogu državu.Ništa.U stvari nije ništa,mi ih nagrađujemo.Na primer,kada samohrana majka dobije iz programa za samozapošljavanje 130 hiljda dinara (što je kvadratni koren iz realno potrebne svote),40% vrati državi kroz takse.Kada kinez otvara trgovinu u ovoj zemlji oslobođen je poreza.Pošteno.Ili recimo,prognano lice je krajem devedesetih moralo na državljanstvo da čeka bar dve godine."Njima" smo ih izdavali preko noći,bez obzira što su traženi na osnovu fiktivno sklopljenih brakova.Itd,itd ...
Primera je zaista mnogo ali ja bih ovde stao.Ili ne ... ajde da kažem još ovo,mada nije direktno vezano za temu : kako se Srbija oslobađa materija štetnih po čoveka i okolinu ? Jednostavno.Bandažira ih u neki od napuštenih rudarskih kopova na jugu i tamo ih ostavi da se prirodno razgrade.Kako to isto rade neke zapadne zemlje ? Još jednostavnije.Pronađu nekog korumpiranog političara odavde i takođe bandažiraju svoj otpad (često radioaktivni) u neki od napuštenih (naših) kopova.A Kinezi ? E oni su maheri.Oni to lepo pomešaju sa olovom i onda preplave svet jeftinim baterijama.Em se reše bede em nešto i zarade.
Istina,imaju oni i veoma kvalitetne robe ali je ne prodaju kod nas.Prodaju je u zemljama koje vode računa o tome šta im ulazi preko granice.70% robe široke potrošnje u Americi je kineskog porekla i reč je o veoma kvalitetnoj robi.
Dakle,u kom grmu leži zec ? Dali je u pitanju čist nemar i nebriga ili neko profitira iz stanja kakvo jeste ?

saka

Neka ih.Mi smo mušterije i mi treba prema svojim potrebama i mogućnostima da biramo robu.
Pa hoćemo li radioaktivne baterije ili one durasel,koje traju duže,a isto tako ih montiraju isti ti kinezi na nama je da odlučimo.
pr.
Večeras sam bio u Vrbasu,lep grad,lepi izlozi,ali prazne radnje.
U kuneskoj robnoj kući,gužva.
Bio sam u Vrbasu,a ne u radnjama.
mi smo mušterije,mi biramo robu.
Činjenica je da o kvalitetu ne vredi raspravljati,ali ako nas jedino kineska roba truje,blago nama.

Braca

"Potrebe i mogućnosti" !?  :wc:
1. Poenta i jeste u tome da ovde većina ima "potrebu" ali nema "mogućnosti".Jeftinom (čitaj - nekvalitetnom) kineskom robom se kupuje socijalni mir u ovoj zemlji,čisto da raja ima utisak da je živa.
Kada prosečan Srbin treba da kupi,na primer,košulju može da bira između,recimo,"Nikolasa" koji košta 1500 - 5000 dinara ili kineske  od 300 dinara (ekcem-gratis). Baš enigma. :cesces:
2. Poenta ,takođe,nije u tome ko montira nego šta montira.Imali smo mi svojevremeno na ovim prostorima  Rumune i Ruse koji su služili istoj svrsi.
3. Poenta je,konačno,u tome što nam oni prodaju ono što u drugim zemljama ne bi mogli ni da spale bez nadzora države.
I nisam imao nameru da kažem da sad kao susrećemo leprozne po ulicama zbog kineskih "butika" nego sam samo naveo nekoliko opšepoznatih afera vezanih za "Made in China - Sale to Serbija" kvalitet (a ima ih još dosta,imaš net pa procunjaj).
Kada bi ovde,kao na zapadu imali domaću i stranu kvalitetnu robu,gde bi svoje mesto svakako mogla da nađe i kineska a koja bi na osnovu tog kvaliteta imala odgovarajuću cenu, država bi se ubrzo suočila sa problemom standarda građana.Ovakvi kakvi su,oni državnom aparatu najviše odgovaraju.Da ih nema,valjalo bi ih izmisliti ... Zato ih i volimo !

sloxxx

Ti kinezi su kinezi iz unutrashnosti, najgorih vukojebina sa oboda pustinje gobi... izvozi ih njihova drzava zajedno sa robom, koju prodaju josh samo u Kazahstanu, Turkmenistanu, Mongoliji i modza centralnoj africi (ako ovi od stalnih ratova kupuju neshto sem oruzja)... Kina kao kina je prevelika, i da sva je svetska industrija tamo, a zashto, jer kinezi ne ulazu u zashtitu zivotne sredine i proizvodnja je jeftinija, politichari, slichni nashima, znachi moze sve da prodje... a ovde, hmmm imamo jednog Mongomeri Mishkovica Delta Brnsa koji uvozi 90% robe i zato nemamo H&M u Srbiji a da imamo, mislim da NIKO NIKADA ne bi kupio Kinesku koshulju, koja chak nije ni pravljena po nashim standardima, a da ljudi se na raznim geografskim shirinama razlikuju u proporcijama (nije u pitanju rasna teorija)... i tako dok jedan Mishkovic valja sapun koji u nemachkoj koshta 30!!! dinara za 90, mora neko da pokrije socijalni mir i tu su ti nesrecni Kinezi, to je josh Mira Markovic patentirala, a ovi... samo nastavli dalje da podrzavaju... i tako se Bratska Kina oslobadja i tehnichkog i genetskog (da izvinete na izrazu, ali oni ih tako gledaju) otpada, a mi kao i svu bracu podrzavamo... i tako u krug... e da a najtuznije je shto kvalitetna elektronika koja se isto pravi u kini ne ide preko ovih nashih Kineza i tako dok se svi ugrade a ugradjuju se opasno, kod nas je kvalitetna roba iz uvoza preskupa... mislim da neshto smrdi u drzavi danskoj??? Ja bi za pochetak organizovao bojkot Robe koju Delta uvozi, ali na drzavnom nivo eto malo, ja jednom pokushao pa nishta nisam uspeo da kupim u marketu, market je Rodicev... chitajte Deklaracije na Kvalitetnoj sportskoj opremi, kozmetici, hrani slatkichima i videcete ko je uvoznik, a onda u Segedin pa proverite cene tamo... em smo siromashni em dozvoljavamo da na seronje josh deru... postoji udruzenje za zashtitu potroshacha i mislim da svi treba da se udruzimo i da ih onda organizovano cimamo za sve....eto ja od kineza do Delte... ali to je moja mala paranoja, sve se bojim da se jedno jutro ne probudim i da na TV-u ne chujem kako se drzava u kojoj ja zivim zove nezavisna knezevina delta i co... mah...dno
Let's see... You think. You wink. You do a double blink. You close your eyes... and jump! www.myspace.com/akasloxxx

pitalica

Po svemu sudeći, nemamo mi ništa protiv Njih, već protiv sebe samih.  To sam i htela da kažem! O šuko (ili kako se već zovu) gajtanima imam lično iskustvo, prigušeno durski prasak, munjevit plamenčić, a pegla, nažalost, nije bila Njihova već ''Roventina'' (kao: znam ja šta je kvalitet, samo mi fali kvantitet). Kaže meni Staratelj: ne možeš mešati babe i žabe. U pravu je on ponekad, (šta se čudite, jasno da je muški rod retko u pravu), ali treba se uklopiti u budžet, a ja sam daleko od ekonomskog fakulteta. Više sam, nekako, pesnički orijentisana, pa kad udjem u tržni centar ''Zara'', u tri reda rasporedjeno četiri pulovera, sandale od 17.000 din. sa dva kajiščića koji se sapliću jedan preko drugog a sa strane diskretno dugmence. S obzirom na cenu pretpostavljam da je dugmence u najmanju ruku od ćilibara, ali sve je OK, samo da nije onih fascinantnih prodavačica. Ljudi, kako me gledaju! Oči im imaju senzore kojima direktno prolaze kroz istrošeni skaj moje tašne i novčanika. Čim me ''očitaju'' nestanu u svom svetu parfema... ček, to ćemo drugi put... a kad udjem u kineski tržni centar - čoveče, robe k'o ambrozije, obrćeš, prevrćeš, sam se veraš po najvišljim policama, pa ko dohvati - ko ne, da, ne rekoh, tamo na spoljnom zidu piše: Srbija do Tokija. Ajd, sad, rec'te, blago meni,  ko treba da se promeni? 

Braca

SISTEM ! Sistem treba da se promeni a taj proces u zemlji srbiji se dešava munjevito.Skoro koliko i formiranje stalaktita u Resavskoj pećini.

pitalica

Eto, u Resavskoj pećini nisam bila, a ne bi bilo na odmet. A zašto nisam bila? Nema para - a odmah nema ni žara za putovanje, za upoznavanje domovine nam prelepe. Al' ajde sad, kako da menjamo sistem? Ja bih. Nažalost vidim samo ovaj način  :dash3:

sloxxx

Let's see... You think. You wink. You do a double blink. You close your eyes... and jump! www.myspace.com/akasloxxx

Braca

Citat: sloxxx poslato Decembar 04, 2008, 10:12:36 PRE PODNE
http://video.google.com/videoplay?docid=-594683847743189197

toliko o promenama systema

Da,da ... pogledao sam  ZEITGEIST (ranije) i mislim da bi bio interesantan kao zasebna tema ... ima tu o čemu da se priča.Kada sam pomenuo SISTEM u predhodnom postu nisam baš imao mundijalističke pretenzije,mislio sam na sistem "u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu"... A taj bi se već nekako dao "priopraviti" ...

Facebook   Instagram   Tiktok